Világgazdaság

Mintegy 483 millió koronát kapnak a cseh pártok a választási eredményért

Mintegy 483 millió koronát (mintegy 5,3 milliárd forint) kapnak az államtól a cseh politikai pártok és mozgalmak a választási eredményekért.

A hatályos szabályok szerint minden egyes szavazatért száz koronát kapnak azok a pártok, amelyek legalább 1,5 százalékos választói támogatást szereztek. Ezt a feltételt az idén 11 párt és mozgalom teljesítette. Nyolc párt és mozgalom több mint három százalékot szerzett, ezek a tömörülések a következő választási időszakban évente pénzt kapnak az államtól működésükre is. A képviselőházba bejutott hét párt és mozgalom mindezeken kívül rendszeresen állami támogatást kap minden egyes képviselői helyért is az államtól. Egy-egy képviselői mandátumért évente 855 ezer korona jár.

Három éve kilenc párt lépte át a másfél százalékos határt, s a magasabb választói részvételnek köszönhetően az állami támogatás összege 502 millió koronát tett ki.  A legnagyobb összeget az idén, akárcsak 2010-ben, a győztes Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) kapja. A CSSD a szavazatok 20,45 százalékának megszerzéséért 101,7 millió koronára jogosult. A második helyen végzett IGEN (ANO) mozgalom a 18,65 százalékért 92,7 millió koronát, míg a harmadik helyen végzett Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 14,91 százalékért 74,1 milliót koronát kap. (Egy korona jelenleg kerekítve 11 forint.)

A hét parlamentbe jutott párton kívül a 8. helyen végzett Zöldek Pártja (SZ) 15,9 millió koronára jogosult. Miután a párt támogatása több mint három százalékos volt, jogosult a rendszeres éves állami támogatásra is. Ez a támogatás mértékétől függ, s jelen esetben évente 6,2 millió koronát tesz ki. A parlamenti pártok közül a képviselői mandátumokért a CSSD évente 42,7 millió, az IGEN 40,2 millió, a KSCM 28,2 millió koronát kap az államtól.

Csehország KSCM IGEN (ANO) mozgalom Zöldek Pártja választás CSSD SZ Cseh Szociáldemokrata Párt Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja