Világgazdaság

Némethné: Nem korlátozzák az idősek utazási kedvezményét a megyékre

Nem tervezi a kormányzat korlátozni a 65 éven felüleik utazási kedvezményét, hogy csak megyén belül vehetnék igénybe azt – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter.

„Megerősíthetem, hogy a kormány nem kívánja korlátozni a 65 éven felüliek utazási kedvezményeit” – közölte a parlament honlapján a Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. A kormányzatnál Mesterházy Attila érdeklődött arról, hogy tervezik-e „a 65 év az felettiek utazási kedvezményét megyén belüli viszonylatra korlátozni?” Az MSZP frakcióvezetője szerint a parlamentben Soltész Miklós államtitkár nem adott az országos kedvezmény megszüntetését érintő kérdésre érdemi választ.

Némethné hangsúlyozta: a közösségi közlekedés rendszerének átalakításakor mindvégig megóvták a szociálisan ráutalt utazócsoportok utazási kedvezményeit, és a továbbiakban sem változtatnak ezen a szemléleten. A tárcavezető szerint  a szocialista-liberális kormányzat 2002 és 2010 között 140 százalékos tarifaemelést hajtott végre a vasúti közlekedésben, azonban az árak folyamatos emelése és a nemzeti vasútvállalat vagyonának kiárusítása - MÁV Cargo privatizációja - ellenére is mintegy 300 milliárd forint adósságállományt halmozott fel.

„A kormányváltás óta a közösségi közlekedés tarifái változatlanok” – hangoztatta Némethné .Úgy vélte, hogy a legutóbbi átfogó emelés a szocialista kormányzás idején, 2010 februárjában történt, a jegyek ára akkor 15, a bérleteké 10 százalékkal nőtt.” A legutóbbi tarifaemelés óta a KSH adatai szerint 15 százalékot meghaladó fogyasztói árindex-növekedés következett be, a kormány azonban nem hárította át a többlet terheket az utazóközönségre, helyette a közlekedési társaságok hatékonyságának növelésével, a szervezeti struktúrák egyszerűsítésével, a vezetői létszám csökkentésével igyekezett a közszolgáltatási személyszállítás költségeit lefaragni” – emelte ki Némethné.

közszolgáltatási személyszállítás Németh László KSH államtitkár MSZP utazási kedvezmény Mesterházy Attila tarifaemelés privatizáció MÁV Cargo nemzeti fejlesztési miniszter Soltész Miklós fogyasztói árindex