Világgazdaság

Fordulat jöhet ebben az évben az e-könyvpiacon

értékesítés A múlt évben az Egyesült Államok könyvpiacának 20 százalékát adták az elektronikus kiadványok

Bár az Egyesült Államokon és az Egyesült Királyságon kívül eddig viszonylag lassan bővült az e-könyvek piaca, az idei év fordulópontot hozhat egy új tanulmány szerint. A Global eBook Report elemzése alapján a múlt évben az Egyesült Államok könyvpiacának 20 százalékát adták az elektronikus kiadványok. Az idén pedig a nagy kiadók beszámolója szerint egyes kategóriákban a bevétel 30 százalékát már az e-könyvek adják. Az Egyesült Királyságban az év első felében a teljes könyvpiac ötödét adta a digitális szegmens. Ugyanakkor a jelek szerint lassul a digitális könyvekre váltás üteme.

Kimondottan gyorsan fejlődik a német e-könyv piac a tanulmány szerint. Míg a múlt évben a teljes könyvértékesítés 2,4 százalékát adták Németországban az elektronikus kiadványok, addig az idén az első félévben már 5 százalékra nőtt a részesedésük. Az új kiadású könyvek esetében pedig már nem ritka, hogy 8-10 százalékot ér el a digitális értékesítés. A német e-könyv piac mintegy felét uralja az Amazon, két nagy helyi könyváruházlánc, a Thalia és a Weltbild – együtt 34 százalékot tudhat magáénak, míg az Apple részesedése 10 százalék.

A franciák ugyanakkor a tanulmány szerint kevésbé rajonganak az e-könyvekért. A múlt évben a kiadók bevételeinek mintegy 3 százaléka érkezett a digitális termékekből a franciaországi kiadók szövetsége, a Syndicat National de L’Edition (SNE) becslése szerint. A helyzet azonban változhat, hiszen egy közelmúltban megjelent felmérés szerint a francia fogyasztók az év végére 6 millió táblagéppel rendelkeznek majd és félmillió e-könyvolvasóval. Minden öt franciából egy már olvasott e-könyvet. A változásra utal az is, hogy míg 2012. márciusában a megkérdezettek 90 százaléka mondta azt, hogy soha nem olvasott e-könyvet, addig fél évvel később már 14 százalék olvasott és 8 százalék elképzelhetőnek tartotta, hogy így tesz majd.

Gyökeresen más a helyzet Oroszországban, ahol egy közelmúltban készült felmérés szerint sokan olvasnak ugyan elektronikus könyveket, azonban fizetni csak nagyon kevesen hajlandóak értük. A kutatás során megkérdezettek 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy már olvasott e-könyvet, azonban ezen felhasználók 92 százaléka úgy jutott művekhez, hogy az internetről, ingyen töltötte le azokat. Az orosz piac érdekessége, hogy az Apple tudhatja magáénak a legnagyobb forgalmat a legális e-könyv értékesítésben.

Brazil tervek

Gyorsan nő az e-könyvek forgalma Brazíliában, és hasonlóra lehet számítani az e-könyvolvasók esetében is. Az Amazon, a Google és a Kobo mind megkezdték a digitális könyvek forgalmazását a dél-amerikai országban a múlt évben, azonban a beszámolók szerint az Apple iBookstore vezeti az eladásokat. A nyomtatott könyvek adómentesek Brazíliában. A helyi törvényhozás most tárgyal arról, hogy jogszabályban is rögzítsék az elektronikus könyvek és e-könyvolvasók adómentességét.


Gőgös Zoltán