Világgazdaság

Hová lett az óvodákban az integrációs pedagógia rendszer támogatása?

Nem estek el az óvodák idén az integrációs pedagógiai rendszer (IPR) keretében nyújtott támogatástól a 2012/2013-as nevelési év nagyobbik részében, csak átalakult az óvodák finanszírozása – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára. Doncsev András leírta, hogy az óvodák finanszírozására fordított összeg 74,5 milliárdról 130 milliárdra emelkedett az idei évben, melyből az IPR óvodai fejlesztő programjára is fordíthattak a köznevelési intézmények. Az LMP- s Osztolykán Ágnes szerint 4 hónap után 8 hónapban nem biztosították az esélyegyenlőségi, társadalmi felzárkóztatást segítő intézményfejlesztési programot.

„Miért estek el az óvodák az integrációs pedagógiai rendszer keretében nyújtott támogatástól a 2012/2013-as nevelési év nagyobbik részében és mikor kapják meg a támogatást visszamenőleg?" – ezzel a címmel tett fel írásbeli kérdést Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek az LMP-s Osztolykán Ágnes. Az Integrált Pedagógiai Rendszer (IPR) egy 2003 óta működő oktatási esélyegyenlőséget, társadalmi felzárkózást támogató intézményfejlesztési program, mely a köznevelési rendszeren keresztül kisgyermekkortól egészen a középiskola végéig segíti a gyermekeket, tanulókat. Az LMP-s országgyűlési képviselő információi szerint a program 2012 szeptemberében kezdődő nevelési év négy hónapjára eső részét megvalósították rendben, ugyanakkor 2013 nyolc hónapjára, vagyis a nevelési év végéig szóló támogatását már nem biztosították az önkormányzati fenntartású óvodák számára. Osztolykán szerint elestek ezek az óvodák a pályázati lehetőségtől is, hiszen ezeket a KLIK és a nem állami fenntartású köznevelési intézmények számára biztosították csupán.

Osztolykán kérdésére Balog helyett Doncsev András azt válaszolta, hogy a 2013 . évben bevezetett feladatalapú finanszírozás az önkormányzatoknál a köznevelési feladatok finanszírozása területén is változásokat generált. A az Emmi parlamenti államtitkára arra emlékeztettt, hogy a korábbi fejkvóta alapú normatív forráselosztó rendszert felváltotta az óvodapedagógusuk és segítőik bértámogatása, valamint az óvodaműködtetési támogatás. Doncsev közölte, hogy a központi költségvetésben az óvodák finanszírozására fordított összeg a 2012. évben 74,5 milliárd forint volt, 2013-ban pedig 130 milliárd forint összegű támogatásban részesülnek a települések, mely összegből az IPR óvodai fejlesztő programját is működtették a köznevelési intézmények.

A 2013. évben az önkormányzati fenntartású óvodák nem maradtak ki az óvodai fejlesztő programból, mivel 2013 januárjától minden hónapban a nettó finanszírozás keretében részesültek az óvodapedagógusok és segítőik bértámogatásban, valamint az óvodaműködtetési támogatásra fordítható támogatásban, amelyet az óvodai fejlesztő program megvalósítására fordíthattak. – hangoztatta Doncsev.

LMP esélyegyenlőség Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményfejlesztői program integrációs pedagógiai rendszer támogatás fejkvóta alapú normatív finanszírozás óvoda Balog Zoltán Doncsev András Osztolykán Ágnes társadalmi felzárkózás Emmi IPR parlamenti államtitkár feladatalapú finanszírozás