Világgazdaság

Pénzinjekciót ad vagy pénznyomtatásba kezd az EKB?

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának belga tagja, Luc Coene a hétvégén azt mondta, hogy a bank időben cselekedett, amikor a hónap elején rekord alacsonyra, 0,25 százalékra csökkentette alapkamatát. Szerinte további intézkedésre nincs szükség a defláció megelőzése végett. Kiemelte, "most a legfontosabb csökkenteni a bankok számára a finanszírozás költségét. Ez után nem gondoljuk, hogy még többet kellene tenni a jövőben".

Az EKB váratlanul csökkentette az irányadó kamatszintet a korábbi 0,5 százalékos szintről. Az meglepetésre 0,7 százalékra csökkent októberben az előző év azonos időszakához képest a szeptemberi 1,1-es szintról.

Az EKB vezető közgazdásza, Peter Praet ugyanakkor korábban azt nyilatkozta a The Wall Street Journalnak, hogy a központi bank akár eszközvásárlásba is kezdhet, és negatív betéti kamatot is alkalmazhat a mostani nulla százalék helyett, ha ez kell a túl alacsony infláció növeléséhez.

Közgazdászok szerint Mario Draghi EKB-elnök nem fog likviditási injekciót bevetni a következő hónap során. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint az EKB valószínűleg hosszú lejáratú hiteleket adhat majd a bankszektornak; 77 százalékuk azt mondta, hogy ez az első negyedévben meg fog történni.

A Bloomberg által megkérdezett 37 közgazdász véleménye igen különböző. Míg 60 százalékuk azt vallja, hogy az EKB likviditási injekciót fog alkalmazni, addig további 8 százalékuk további kamatcsökkentést jósol. Kis részük, mindössze 2 közgazdász azt nyilatkozta, hogy az EKB mennyiségi lazítást fog végrehajtani.

"A kamatcsökkentést tágabb gazdasági összefüggésben kell nézni, az segíti a reáljövedelmek növekedését, különösen az alacsony jövedelműek körében" - mondta Ewald Nowotny, osztrák jegybankelnök. Hozzátette, a véleménykülönbség nem abban volt, hogy kell-e kamatot csökkenteni, hanem abban, hogy mikor. Az EKB kormányzótanácsának minden tagja mindig az euróövezet egésze érdekét tartja szem előtt - emelte ki.

Emlékezetes, a 25 bázispontos novemberi kamatcsökkentést nem támogatta az összes jegybankár.

Matteo Cominetta, a HSBC európai közgazdásza azt közölte: "az EKB-nak meg kell értenie, hogy milyen hatásai, következményei lehetnek a kamatcsökkentésnek. Ha a hatás nem jelentős, akkor a 3 évre szóló kedvezményes kölcsönt, vagyis az LTRO-t kell alkalmazni."

alapkamat pénznyomtatás EKB ingatlanpiac ltroAdórendszer Magyarországon kamat