Világgazdaság

Három munkanap alatt 62,5 milliárdos igény a 20 milliárdos pályázatra

A Piacorientált kutatásfejlesztési tevékenység támogatása nevű pályázatra összesen 62,5 milliárd forint értékű támogatási igényt nyújtottak be a 20 milliárd forintos keretre pár nap alatt, így hamarosan fel is függesztették a kiírást. Az MSZP-s Szekeres Imre azt gyanítja, hogy kiírásról előre tudó bennfentesek juthatnak a kutatás, fejlesztésre kiírt pályázatban támogatáshoz. Németh Lászlóné szerint már félévvel a pályázat indulása előtt lehetett tudni, hogy témájú kiírás lesz majd.

„Bennfentesek juthatnak csak hozzá a kutatás-fejlesztési támogatásokhoz is?” –ezzel a címmel intézett kérdést a nemzeti fejlesztési miniszterhez Szekeres Imre. Az MSZP-s politikus azt firtatta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2013 . október 21-én felhívást tett közzé amely szerint megjelent a „Piacorientált kutatás-fejlesztési
tevékenység támogatása” című pályázat. Az Új Széchenyi Terv keretében megjelent projekt célja olyan kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatása, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusainak kifejlesztését eredményezik. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból a fejlesztésre fordítható keretösszeg 20 milliárd forint volt. A kiírás szerint a pályázatok benyújtására rendelkezésre álló határidőt 2013. október 21-től és 2013. november 21-ig terjedő időtartamban jelölték meg.

A Nemzeti Innovációs Hivatal honlapján október 28-án közölték, hogy felfüggesztették a pályázatot, mivel a benyújtott pályázatok támogatási igénye jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló keretet, ezért az október 25-én a kiírást felfüggesztették. Szekeres arra emlékeztetett, hogy az is szerepelt a kiírásban, hogy a pályázat felfüggesztésre kerül, amennyiben a beérkezett támogatási igények a rendelkezésre álló keret 130 százalékát - jelen esetben tehát a 26 milliárd forintot – meghaladják. Az MSZP-s politikus szerint örvendetes az élénk érdeklődés, de a felhívás közzététele és a pályázat felfüggesztése között eltelt három munkanap — tekintettel a benyújtandó pályázatok összetettségére — rövidsége számos kérdést vet fel, amelynek megválaszolását szükségesnek tartom.

Szekeres így többek között azt kérdezte Németh Lászlónétól, hogy szerinte reális-e, hogy mindössze három-négy munkanap alatt érvényes és eredményes pályázatok nyújthatók be anélkül, hogy a pályázónak előzetesen információja lett volna a kiírás feltételeiről és tartalmáról.
Németh Lászlóné válaszában közölte, hogy a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználási tervének jóváhagyásáról szóló kormányhatározatokkal összhangban kiszámítható, tervezhető és átlátható éves felhasználási terv készült, amely alapján a Piacorientált kutatásfejlesztési tevékenység támogatása" című konstrukció megjelenéséről az abban érdekelt pályázói kör 2013 első negyedévében tudomást szerzett.

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint az alapkezelő minisztérium és a közreműködő szervezet, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. által egy időpontban nyilvánossá tett felhívás átlátható módon biztosította, hogy a pályázók azonos feltételek szerint nyújthassák be pályázataikat. A pályázat kiírása és felfüggesztése közötti időszakban 257 darab pályázatot nyújtottak be 62,509 milliárd forint támogatási igénnyel . L:ehetőséget biztosítottak arra, hogy a felhívás felfüggesztéséről szóló közlemény hivatalos megjelenését követő nap 24.00 óráig a pályázók postára adhassák pályázataikat.

Szekeres kérésére Némethné közölte, hogy a beérkezett pályaművek száma a kiírás és felfüggesztés közötti időszakban a postára adás szerint a következőképpen alakult: október 21-én 31, október 22-én 42; október 24-án 62, október 25-én 62, míg, október 26-án 60 darab pályázatot adtak fel.

A beérkezett támogatás igény az október 21-én 7,516 milliárd, az október 22-én 9,328 milliárd, október 24-én 15,335 milliárd,. október 25-én 15,863 milliárd forint, míg október 26-án 14,464 milliárd forint volt a postára adott pályázatokban.

Némethné szerint a támogató számolt azzal a reális helyzettel, hogy a tavalyi tapasztalatokhoz hasonlóan 2013-ban is rendkívüli érdeklődés mellett, a meghirdetett keretösszegen felüli mértékben, rövid idő alatt, jelentős számú pályázat érkezik be. A tárcavezető szerint a többszörös pályázati túligénylésben többek között az is közrejátszott, hogy a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap felhasználási tervéről az érdekelt pályázói kör 2013 első negyedévében tudomást szerzett. 2013 első felében pedig ugyanebben a témakörben az agrár- és élelmiszeripar ágazataira specifikusan kiírt pályázat jelent meg, így az ott támogatásban nem részesült pályázói kör is kész projekttervvel várta az új pályázat megjelenését.
Némethné azt is hangsúlyozta, hogy az azonos céllal kiírt konstrukcióban 2012-ben és 2013-ban a keretösszeg korlátai miatt támogatásban nem részesült pályázók mindegyike gyakorlatilag kész projekttervvel rendelkezett a „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása” cím ű pályázat meghirdetésének időpontjában.

A 2012 . évi tapasztalatok szerint, valamint az uniós kutatás-fejlesztési források várható kimerülése miatt (GOP 1 . prioritás) erre a konstrukcióra volt a legnagyobb piaci igény, a túljelentkezés 2,4-szeres volt. Némethné szerint a kormány által az idei év elején jóváhagyott és mindenki számára elérhető éves felhasználási terv, továbbá a 2012.. évi pályázati tapasztalatok ismeretében reális a beérkezett pályázatok darabszáma és nagyságrendje.

Új Széchenyi Terv kutatás németh lászlóné kutatás-fejlesztési páláyzat MSZP Szekeres Imre kutatás-fejlesztés Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kiírás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felfüggesztés nemzeti fejlesztési miniszter fejlesztés