Világgazdaság

Mennyi pénz jut jövőre a parlagfű ellen a költségvetésben?

Jövőre az agártárca költségvetési fejezetében 46,1 millió forint áll majd rendelkezésre a parlagfű irtására, de ehhez Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint még egyéb közvetett forrásokat is felhazsnálhatnak majd erre a célra. Áprilistól jelentősen visszaeshet a parlagfű irtásba bevonható személyek létszáma, mivel a téli közfoglalkoztatási programok során már a közfoglalkoztatásra szánt előirányzat több, mint 40 százaléka is felhasználásra kerülhet.

A parlagfű elleni közérdekű védekezés vérgrhajtásának és a kapcsolódó programok támogatására a jövő évi költségvetésben 46,1 millió forint áll majd rendelkezésre – közölte a parlament honlapján a vidékfejlesztési minisztert. Fazeklas Sándort, a DK-s Oláh Lajos kérdezte arról, hogy „Mennyi forrást kíván az Orbán-kormány 2014-ban a parlagfű elleni védekezésre fordítani?”

A tárcavezető azt is közölte, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően а közvetlenül parlagfű elleni közérdekű védekezésre rendelkezésre álló források mellett а lehetőségekhez mérten más, közvetett források felhasználásával is sor kerül parlagfű-mentesítésre. А Belügyminisztérium 2014-ben is folytatja а közfoglalkoztatási program keretében parlagfű-mentesítési programok szervezését, melyek 2013-ban is valamennyi megvalósításba bevont településen eredményesnek bizonyultak Fazekas szerint.

А közfoglalkoztatás keretében az évről-évre meghirdetésre kerülő parlagfű-irtási felhívások országos méretű, illetve helyi kezdeményezésű célkitűzések, vagy más projektekhez kapcsolódó, illetve azokon belül megszervezésre kerül ő programok. А pénzügyi források legjelentősebb hányada а közfoglalkoztatottak bérének és közterheinek kifizetésére teremt fedezetet, emellett а feladat ellátásához szükséges védőfelszerelések, munkaeszközök, egészségügyi vizsgálatok költségeihez is fedezetet biztosít.

Fazekas arra emlékeztetett, hogy a közfoglalkoztatás 2014. évi előirányzata rendkívül feszített, nemcsak а parlagfű-mentesítést szolgálja, hanem egyéb közfoglalkoztatási programokat is finanszíroz. Szerinte fontos figyelembe venni, hogy а téli közfoglalkoztatási programok során – melyek 2014 . áprilisáig tartanak – már az előirányzat több, mint 40 százaléka is felhasználásra kerülhet, így az év további részében jelentősen visszaeshet az irtásba bevonható személyek létszáma.

А Közútkezelő és а Vasúttársaságok а 2013. évhez hasonlóan 2014-ben is az út- és vasúti pályafenntartási feladataik közö tt vёgzik el а parlagfű és egyéb allergén gyomnövények elleni védekezést. Az egyes munkafolyamatokon belül (rézsű állékonyság, vízelvezetés biztosítása, közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes növények eltávolítása) nincs külön elkülönített pénzügyi keret а parlagfű irtására, ugyanakkor az állami tulajdonú vonalas infrastrukturális létesítmények kezelői ütemezett feladataik végrehajtása során kiemelt figyelmet szentelnek az allergén gyomnövények visszaszorítására.

Az Aerobiológiai Hálózat működtetése az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat feladata. Ezen feladat megvalósítása érdekében az Országos Tisztifőorvosí Hivatal által az Országos Környezetegészségügyi Intézetnek folyósítandó működtetési támogatás 2014. évben 6 millió forint lesz.

vízelvezetés biztosítása közlekedésbiztonság védekezés Fazekas Sándor Közútkezelő társaságok Belügyminisztérium Oláh Lajos parlagfű-mentesítés vasúttársaságok Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közfoglalkoztatás Országos Környezetegészségügyi Intézet út- és vasúti pályafenntartási feladat dk Aerobiológiai Hálózat parlagfű rézsű állékonyság vidékfejlesztésért felelős miniszter