Világgazdaság

Titkos adatgyűjtés: Snowden felel az európai képviselők kérdéseire

Rendelkezésére áll az Európai Parlament (EP) polgári jogi bizottságának Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa, aki videofelvételen válaszol majd a EP-képviselők előre összeállított kérdéseire - közölte az EUObserver hírportál. Az uniós kérdésekkel foglalkozó brüsszeli internetes lap értesülése szerint a bizottsági ülésre, amelyen meghallgatják majd Snowden válaszait, december 18-a körül kerülhet sor. "Az ülést egyenes közvetítésben sugározzák majd" - írja az EUObserver Jan Phillip Albrechtnek, a német Zöldek EP-képviselőjének közlésére hivatkozva. Albrecht hozzátette, hogy Snowden élő videokonferencián való részvétele azzal a kockázattal járna, hogy beazonosítják tartózkodási helyét. Az amerikai férfi, aki a brit The Guardian és az amerikai The Washington Post lapok segítségével leleplezte az NSA egész világra kiterjedő elektronikus adatgyűjtési programját, Oroszországban kapott menedékjogot, s ott állítólag a VKontaktye nevű orosz közösségi portálnak dolgozik. Az Európai Parlament képviselői ügyvédjén keresztül tartják a kapcsolatot Snowdennel - mondta el a német zöld politikus. Albrecht közlése szerint Snowden követi az EP meghallgatásait, mivel úgy véli, "jelenleg ez egyike azon kevés helyeknek, ahol igazi vita zajlik".

Az uniós kérdésekkel foglalkozó brüsszeli internetes lap értesülése szerint a bizottsági ülésre, amelyen meghallgatják majd Snowden válaszait, december 18-a körül kerülhet sor. "Az ülést egyenes közvetítésben sugározzák majd" - írja az EUObserver Jan Phillip Albrechtnek, a német Zöldek EP-képviselőjének közlésére hivatkozva. Albrecht hozzátette, hogy Snowden élő videokonferencián való részvétele azzal a kockázattal járna, hogy beazonosítják tartózkodási helyét.

Az amerikai férfi, aki a brit The Guardian és az amerikai The Washington Post lapok segítségével leleplezte az NSA egész világra kiterjedő elektronikus adatgyűjtési programját, Oroszországban kapott menedékjogot, s ott állítólag a VKontaktye nevű orosz közösségi portálnak dolgozik.

Az Európai Parlament képviselői ügyvédjén keresztül tartják a kapcsolatot Snowdennel - mondta el a német zöld politikus. Albrecht közlése szerint Snowden követi az EP meghallgatásait, mivel úgy véli, "jelenleg ez egyike azon kevés helyeknek, ahol igazi vita zajlik".

Az uniós kérdésekkel foglalkozó brüsszeli internetes lap értesülése szerint a bizottsági ülésre, amelyen meghallgatják majd Snowden válaszait, december 18-a körül kerülhet sor.

"Az ülést egyenes közvetítésben sugározzák majd" - írja az EUObserver Jan Phillip Albrechtnek, a német Zöldek EP-képviselőjének közlésére hivatkozva. Albrecht hozzátette, hogy Snowden élő videokonferencián való részvétele azzal a kockázattal járna, hogy beazonosítják tartózkodási helyét.

Az amerikai férfi, aki a brit The Guardian és az amerikai The Washington Post lapok segítségével leleplezte az NSA egész világra kiterjedő elektronikus adatgyűjtési programját, Oroszországban kapott menedékjogot, s ott állítólag a VKontaktye nevű orosz közösségi portálnak dolgozik.

Az Európai Parlament képviselői ügyvédjén keresztül tartják a kapcsolatot Snowdennel - mondta el a német zöld politikus.

Albrecht közlése szerint Snowden követi az EP meghallgatásait, mivel úgy véli, "jelenleg ez egyike azon kevés helyeknek, ahol igazi vita zajlik".MTI-->

the washington post Jan Phillip Albrecht EUobserver The Guardian Nemzetbiztonsági Ügynökség Oroszország Edward Snowden VKontaktye Európai Parlament polgári jogi bizottság NSA EP zöldek