Világgazdaság

Az ukrán védelmi miniszter kizárta a hadsereg beavatkozását

Az ukrán fegyveres erők nem fognak beavatkozni az országban kialakult válságos helyzet rendezésébe - jelentette ki az ukrán védelmi miniszter vasárnap egy interjúban.

Pavlo Lebegyev leszögezte, hogy a hadsereg az alkotmányban előírt szerepet és feladatokat betartva fog cselekedni. Az ukrán alkotmány előírja, hogy a hadsereg feladata az ország szuverenitásának és területi egységének szavatolása. Aláhúzza az alaptörvény ugyanakkor azt, hogy a fegyveres erők semmilyen módon nem használhatók az állampolgárok jogainak és szabadságának korlátozására.

A politikus fontos lépésnek nevezte a megbékélés felé Viktor Janukovics elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy két ellenzéki vezető kulcspozíciót töltsön be a kormányban. Arszenyij Jacenyuknak, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjének kormányfői tisztet, Vitalij Klicskónak, az Ütés (UDAR) elnökének miniszterelnök-helyettesi posztot ajánlott. Jacenyuk sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy egyelőre nem fogadták el az államfő javaslatát, hanem a három ellenzéki erő további konzultációkat folytat egymás között a kérdésben.

"Ha az ellenzék elutasítja Janukovics kezdeményezését, azzal lesz megvádolva, hogy nem hajlandó Ukrajnának az Európai Unióhoz való közeledési folyamatát irányítani" - fejtette ki az ellenzéki politikus. Kijelentette, hogy hajlandóak vállalni a felelősséget az ország sorsáért, de csak az általuk meghatározott feltételek mellett. Jacenyuk hangsúlyozta, hogy a jövő keddi rendkívüli parlamenti ülésen meg kell a képviselőknek szavazniuk az amnesztiatörvényt, és valamennyi tüntetőnek vissza kell nyernie a szabadságát. Ezen kívül az ellenzék követeli a január 16-án elfogadott, gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot korlátozó törvények megsemmisítését, és nem elégednek meg azok módosításával - szögezte le.

Vitalij Klicsko a Bild német lap vasárnapi számában nyilatkozva "mérgezettnek" nevezte Janukovics ajánlatát. Szerinte az a célja, hogy megossza az ellenzéket. Hangsúlyozta, hogy folytatják a tárgyalásokat a válság rendezésére, de továbbra is előre hozott választásokat követelnek.

Helyi jelentések szerint délelőtt "fegyverszünet" volt a rohamrendőrök és a tüntetők között a kijevi Hrusevszkij utcában, az egy hete tartó zavargások helyszínén.

Pavlo Lebegyev Ütés UDAR Kijev Viktor Janukovics Vitalij Klicsko Ukrajna haza hadsereg Arszenyij Jacenyuk alkotmány ukrán védelmi miniszter bild Európai Unió Batykivscsina