Világgazdaság

Itt a fordulat a kgfp-piacon

Megállt a kgfb-díjak hatodik éve tartó esése. A károk mennyisége sem csökken már, így a biztosítók kismértékű díjemelkedésre számítanak az idén

A tavalyi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban körülbelül 12 ezer forintos éves tarifa mellett válthatott egy autós kötelezőt. Az alkuszok egy részénél ugyan még mindig tapasztaltak díjcsökkenést, PBA Praeventio Zrt. adatai szerint néhány száz forinttal alacsonyabb díjakon juthattak hozzá a biztosítót váltó autósok a kötelezőhöz, mint egy évvel korábban, más alkuszcégeknél viszont nőtt az átlagdíj.

A biztosítók egy része is a díjak emelkedését észlelte, a Groupama Garanciánál, az Uniqánál és az Unionnál is többet fizet az idén egy ügyfél, mint tavaly ilyenkor. Ennek viszont egy-egy biztosítóra levetítve nem pusztán a díjak emelkedése lehet az oka, az is szerepet játszhat benne, ha változott tavalyhoz képest a cég portfóliója – magyarázzák a K&H szakértői. Az Uniqánál és az Unionnál is úgy látják, az átlagdíj-növekedés jórészt a társaság portfóliójában bekövetkezett változások eredménye volt.

A kampány is erősen lecsengőben van, a piaci szereplők szerint 400-500 ezer autós válthatott tavaly év végén, de ezek körülbelül ötöde csak papíron váltott, valójában a korábbi biztosítójánál kötötte újra a szerződést jobb feltételekkel. Annak, hogy a kampányban csökken a váltók száma, jellemzően két oka van. Az egyik az, hogy egyre több az olyan autós, akinek nem január 1-jére esik az évfordulója, így őket nem is érinti az év végi kampány. A másik az, hogy az elmúlt években váltók közül egyre kevesebben találnak már olyan biztosítást más cégnél, ami komolyabb megtakarítást eredményezhetne a meglévőhöz képest.

Az idén egyébként már szinte minden biztosító arra számít, hogy kis mértékben nőhetnek majd a kgfb-díjak. Szabó Imre a Groupama Garancia gépjármű-biztosítási osztályvezetője szerint már tavaly is elindult egy kis mértékű drágulás a piacon. Ezt a Magyar Nemzeti Bank adatai még nem támasztják alá, azok szerint ugyanis az első kilenc hónapban a 2012-esnél 1,7 százalékkal kisebb, mindössze 60,2 milliárd forintos díjbevételt értek el a biztosítók a kgfb-n, miközben a szerződések száma több mint 4 százalékkal nőtt. A két megállapítás között egyébként nincs feltétlenül ellentmondás, a jegybanki adatokban ugyanis ott vannak a 2012-es kampányban megkötött alacsony díjas szerződések is, a díjhirdetési liberalizációt kihasználva azonban év közben több biztosító is emelte a tarifáit, ezek azonban nem kompenzálták teljes mértékben a január 1-jei évfordulós szerződések alacsony díjait.

Az idén már a január 1-jei évfordulós szerződésekkel együtt is nőhetnek a kgfb-díjak. Az Union szerint 0-5 százalékos bővülés várható, a Generali 1-2 százalékos, a K&H kismértékű díjnövekedésre számít. A fordulatot a kárkifizetések is indokolhatják, tavaly ugyan az első kilenc hónapban még a 2012-esnél 1,8 százalékkal kevesebb, 43 milliárd forintnyi kár keletkezett, a biztosítók azonban úgy érzik, a kárgyakoriság már nem csökken tovább.

A tűz a legveszélyesebb

A legnagyobb összegű átlagos lakásbiztosítási kárkifizetéseket a lakástüzek és robbanások által okozott veszteségek pótlására, a betörésekre és egyes elemi károkra teljesítette a Genertel. Itt az átlagos kifizetés is 200 ezer forint felett alakult.

A betöréses károk rendezésére 140 ezer forintos átlagos kifizetés szerepel a statisztikában, de itt is sor került 3 millió forint körüli kártérítésre.

Az összes káresemény több mint 8 százalékát a villámcsapások másodlagos hatásai okozzák, minden hatodik esetben százezres nagyságrendű kártérítési következménnyel.

A betöréses károk rendezésére 140 ezer forintos átlagos kifizetés szerepel a statisztikában, de itt is sor került 3 millió forint körüli kártérítésre.

Az összes káresemény több mint 8 százalékát a villámcsapások másodlagos hatásai okozzák, minden hatodik esetben százezres nagyságrendű kártérítési következménnyel.-->

sztrájk kutatás választás 2014 Rogán Antal németh lászlóné tech Tőzsdei elemzések Mesterházy Attila szerencsejáték forintárfolyam Demján Sándor GKI oktatás energetika A KSH jelenti ombudsman Varga Mihály Egészségügy - Gyógyítás Magyar Kereskedelmi és Iparkamara