Világgazdaság

Rehn szerint nincs veszélyben az euró, Lagarde nem ilyen optimista

Nem fenyegeti már az euró létét a nemzetközi gazdasági válság - hangsúlyozta Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse szombaton, a svájci Davosban a politikai vezetőket, üzletembereket és jegybankárokat tömörítő Világgazdasági Fórum (WEF) zárónapján.

Olli Rehn úgy vélte, hogy az uniós és a nemzeti központi bankok mentőintézkedéseinek köszönhetően az euróövezetben tavaly megkezdődött a talpra állás. A gazdasági környezet javulása már másfél éve tart, és idén is folytatódik - hangoztatta Rehn.

Nem volt ennyire optimista Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Ő felszólalásában egyebek között arra intett, hogy az unióban elmaradtak az inflációs célkitűzésektől.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke - részben erre reagálva - megerősítette, hogy az EKB még hosszabb ideig alacsonyan tartja a kamatlábakat. Leszögezte azt is, hogy az uniós pénzintézet kész azonnal cselekedni az ügyében, amikor ez szükségesnek mutatkozik.

Felszólalt Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke is. Ő elsősorban a bankokat érintő kockázatokról tett említést, és úgy vélte, ezek felszínre is fognak kerülni az idei stressztesztek révén.

A davosi résztvevők között volt Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter is, aki azt hangoztatta, hogy az európai bankunió tervezett kiépítése a helyes irányba mutat, de a pénzügyi helyzet alakulása nem pusztán a bankrendszertől függ. A problémák megoldásához pénzügyi fegyelemre és szerkezeti reformokra is szükség van - emelte ki.

vezérigazgató Davos EKB OTP tech európai bankunió IMF olli rehn Jeroen Dijsselbloem Oroszország német pénzügyminiszter energetika Christine Lagarde Európai Bizottság pénzügyi felelőse Wolfgang Schauble mario draghi Nemzetközi Valutaalap Wizz Air MSZP-ügyek euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportja euróövezet az Európai Központi Bank