Világgazdaság

Felmatricázzák a földszerződéseket

A zsebszerződések visszaszorításában játszhat szerepet az a rendelkezés, amely szerint a jövőben csak különleges biztonsági jelzéssel ellátott szerződéssel történhet a föld adásvétele.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi tv.) újraszabályozta, és ezzel jelentősen megváltoztatta a föld tulajdonjogának átruházásra, vagy a föld tulajdonjogát érintő más írásba foglalt jogügyletekre vonatkozó előírásokat.

A Földforgalmi tv. 2014. március 1-jétől hatályos 8. §-a értelmében a föld tulajdonjogának átruházására vagy a föld tulajdonjogát érintő más jogügylet írásba foglalására csak olyan papír alapú okmányon kerülhet sor, amely az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott biztonsági kellékekkel rendelkezik.

A Földforgalmi tv. alapján megalkotásra került a föld tulajdonjogának átruházását, vagy a föld tulajdonjogát érintő más írásba foglalt jogügyletet tartalmazó papír alapú okmány biztonsági kellékeiről és kibocsátásainak szabályairól szóló kormányrendelet, amely február 26-án jelent meg.

Az új szabályozás értelmében 2014. március 1. napjától az adásvételi szerződést négy eredeti példányban kell a jegyző részére megküldeni az elővásárlási jog gyakorlásával összefüggő kifüggesztés céljából, melyek közül csak egy példányt kell biztonsági okmányon szerkeszteni.
A biztonsági okmány védelmi elemekkel (vízjellel, pelyhezőkkel és vegyi védelemmel) ellátott papírlap, amely a jobb oldalán hosszanti irányban 10 mm széles irizáló nyomatot tartalmaz, amelyen a „földátruházási biztonsági okmány” felirat látható. A nyomat olyan nyomdatechnikai eljárással készül, ami a felirat másolását kizárja. A biztonsági okmány tartalmazza ezen felül a következő feliratot nyomtatott formában: „Kizárólag földtulajdont érintő jogügylet írásba foglalására használható.”

A jövőben így minden ügyvéd előtt készült szerződésre egy időbélyegzővel ellátott matrica kerülne, így a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, így a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni. A kezdeményezés a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) javaslata volt eredetileg.

Korábban Fazekas Sándor a földtörvény elfogadásakor lapunknak adott interjújában is utalt arra, hogy a földforgalmi szerződések különleges biztonsági jelekkel ellátva lesznek csak érvényesek. Mint fogalmazott, a zsebszerződések elleni harcban „jelentős lépés lesz”, hogy földadásvételi szerződést csak államilag kiállított, sorszámozott, biztonsági kellékekkel ellátott nyomtatványokon lehet majd kötni. A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: a földforgalmi törvény egyik kiemelt célja, hogy a földdel kapcsolatos spekulációt visszaszorítsa, a zsebszerződéseket ellehetetlenítse.

Szintén a spekulációs célú földszerzések, és a zsebszerződések megakadályozása érdekében foglalta a jogalkotó a földtörvénybe, hogy a termőföld adásvétele esetén a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) elsőszámú elővásárlási joga van – fogalmazott akkor a miniszter. A jogszabályok értelmében a zsebszerződők a börtönbüntetést is kockáztatják, mivel tavaly július elsejétől élő új büntető törvénykönyv a zsebszerződést mint büntetőjogi tényállást rögzíti, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

zsebszerződés termőföld adásvétel forgalmi törvény föld