Világgazdaság

Folyamatosan ellenőrzi az ukrajnai információkat a magyar operatív törzs

Az ukrán helyzettel kapcsolatos magyarországi intézkedések összehangolására létrehozott operatív törzs folyamatosan elemzi az információkat, értékeli az eseményeket, és ha a helyzet indokolja, megteszi a szükséges intézkedéseket - közölte Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium szóvivője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a parlament felsőházának jóváhagyását kérte ahhoz, hogy fegyveres erőt alkalmazhasson Ukrajnában. Putyin egyebek között az Ukrajnában kialakult rendkívüli helyzetre, az ott élő orosz állampolgárok életét érő fenyegetésre hivatkozott.

Orbán Viktor miniszterelnök január végén, az ukrán válság miatt összehívott rendkívüli budapesti V4-csúcsot követően jelentette be, hogy az ukrajnai helyzet miatt operatív törzs létrehozására kérte Pintér Sándor belügyminisztert, és arra utasította, "készítse fel az országot arra a helyzetre, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak".

Az operatív törzs február 20-i ülése után azt írta közleményében: a testület feladata, hogy a kormány az ukrajnai helyzettel összefüggő döntéseit előkészítse és a tagszervezetek munkáját koordinálja.

Az ülésen részt vevő szervezetek, így például a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Mentőszolgálat és más érintett szervezetek felkészültek az ukrajnai válsággal kapcsolatos esetleges események kezelésére - tették hozzá.

Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal katasztrófavédelem rendőrség operatív törzs Orbán Viktor Oroszország belügyminiszter Országos Mentőszolgálat fegyveres erő alkalmazása v4-csúcs Pintér Sándor