Világgazdaság

Nem minden szolgálati járandóságos özvegyének jár az özvegyi nyugdíj

Nem minden szolgálati járandóságban részesülő özvegye kaphat özvegyi nyugdíjat, ehhez valamilyen feltételnek teljesülnie kell – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre adott válaszából.

„A szolgálati járandóságos esetleges hаlálа esetén а házastársa részesülhet-e özvegyi nyugdíjban?” – kérdezte a kormányzatot Bertha Szilvia. A jobbikos képviselő az iránt érdeklődött, hogy a járandóságossá visszaminősített egykori szolgálati nyugdíjasok visszamenőleges törvénymódosítással történt jogfosztása érinti-e házastársukat is а szolgálati járandóságos halála esetén, részesülhet-e házastársa özvegyi nyugdíjban ebben az esetben?

Doncsev András válaszában azt írta, hogy az özvegyi a hozzátartozói ellátások egyike, melynek jogosultsági feltételeit az elhunyt jogszerző és az özvegy szempontjaiból is vizsgálni kell. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az elhunyt oldaláról azt kell vizsgálni, hogy nyugdíjasként hunyt-e el, vagy nyugdíjra jogosult lett volna, például életkora szerint előírt szolgálati időt megszerezte-e. A szolgálati járandóságban részesülők e feltételt teljesítették.

Az özvegy szempontjából pedig azt kell vizsgálni, hogy az elhunyt jogán két (tartósan beteg fogyatékos gyermek esetén egy) árvaellátásra jogosult gyermekről saját háztartásában gondoskodik-e, vagy megváltozott munkaképességű (legalább 50 százalék mértékű egészségkárosodása van-e), vagy betöltötte e a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. „Amennyiben az özvegy részéről felsorolt feltételek egyike fennáll, az özvegy részesülhet özvegyi nyugdíjban” – írta Doncsev.

özvegyi nyugdíj Emberi Erőforrások Minisztériuma megváltozott munkaképességű Doncsev András tartósan beteg fogyatékos Emmi Jobbik parlamenti államtitkár árvaellátás Bertha Szilvia szolgálati idő özvegy szolgálati járandóság