Világgazdaság

Orbán: régi az együttműködés Oroszországgal, most folytathatjuk

A német gazdaság növekedésének kétszeresét kell elérni Magyarországon Orbán Viktor szerint. A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó konferenciáján arról is beszélt: ha az oroszokkal évtizedek óta van egy együttműködésünk, azt most folytathatjuk, a cél az, hogy a világgazdaság minden szereplője legyen érdekelt a magyar sikerben. Arról is szót ejtett, hogy Matolcsy György azt kapta, amit az idő előtt megjelenő hősök szoktak kapni.

Ha a magyar gazdaság futja azt, amire képes, akkor a mi növekedési ütemünk kétszer akkora, mint a német gazdaságé - mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó fórumán. A kormányfő szerint a cél az lehetne most, hogy ezt a kétszeres növekedési arányt érjük el.

Matolcsy György azt kapta, amit az idő előtt megjelenő hősök szoktak kapni - lepte meg a hallgatóságot a kormányfő. Ő ezúttal a 3D-s nyomtatókról beszélt, szerinte a jegybankelnök az elsők közt vette észre, hogy ez a nyomtatófajta mekkora lehetőségeket képes adni akár Magyarországnak is.

"A mi programunk egyetlen szóban foglalható össze: folytatjuk" - ezt mondta Orbán azokra a kritikákra, amelyek szerint a Fidesznek nincs programja a választás előtt. A magyar gazdaság most már stabil, képes a saját lábán állni és önállóan elindulni - összegezte az elmúlt éveket Orbán. A saját lábon állás azonban nem azonos az izolálódással - tette hozzá.

Tegnap Varga Mihály felvett hárommilliárd dollár hitelt, de ezt azért tette, hogy az év közben az adósságokat tudjuk fizetni. Az év végére így az jobban állhat, mint az elején - kommentálta a kormányfő a hitelfelvételt. Sőt, szerinte arról komolyan vehető gazdasági körökben nem is lehet vita, hogy jók a magyar gazdasági mutatók.

A következő időszak legfontosabb versenyelőnye az energiaár lesz Orbán szerint. Az USA ebben hatalmas versenyelőnyre tett szert, az EU ezt nehezen tudja behozni, ha nem lép. A cél az Orbán szerint, hogy mi, magyarok legyünk versenyképesek az Egyesült Államok energiaáraival is, akkor is, ha az EU nem az.

Az európai gazdaság mély szerkezeti válságban van, az amerikaiak úgy tudtak alkalmazkodni a válsághoz, hogy nem konjunkturális, hanem szerkezeti válság van, Európában erről még vita van - folytatta a miniszerelnök. Mi azt gondoltuk, hogy ha strukturális a válság, akkor értelmes ötlet új szerkezetű magyar gazdaságot megpróbálni létrehozni szerinte. "Ahogy ellenfeleink szoktak gúnyolódni rajta, unortodox" (valójában Matolcsy György nevezte ennek) a kormány megoldási kísérlete. Ennek az egyik legfőbb pontja az újraiparosítás. A csehek és a németek állnak előttünk abban, mekkora az ipar aránya a GDP-ben, de 2018-ra már az elsők lehetünk Orbán szerint.

Másképpen akarjuk elhelyezni Magyarországot a világgazdaságban - fogalmazott a miniszterelnök. Ez alatt nem csak azt érthette, hogy dakota vagy székely helyett kínai közmondással példázta (aki tigrisre vadászik, annak előbb fejben kell elejtenie). A nyugati integrációt nem kell megkérdőjelezni Orbán szerint sem, de a gazdaságról még érdemes gondolkozni. Úgy kell alakítani a kapcsolatainkat, hogy a világgazdaság kivétel nélkül minden jelentős szereplője abban legyen érdekelt, hogy Magyarország sikeres ország legyen - mutatta be a nagyra törő tervét.

Németország például abban érdekelt, hogy a magyar ipar sikeres legyen, mert a német iparra építünk. Más súllyal, de a japánokkal is így próbálunk szövetséget létrehozni, "így Japán kiemelt partnernek tekint minket". Az amerikaiakkal politikai, filozófiai viták vannak a nemzeti érdekekről és az emberi jogokról, de a stratégiai megállapodások többségét amerikai cégekkel kötötte a kormány. A kínaiak számára mi vagyunk az az ország, amelyen keresztül a legkönnyebben tudnak belépni az EU piacaira - büszkélkedett.

Ugyanígy áll a helyzet Oroszországgal. Nekünk érdekünk, hogy legyen egy olyan együttműködésünk, amely sikeres és fontos az ő számukra - mondta Orbán. Kell egy terület, ahol minőségi partnerséget, kiemelt partneri viszonyt ápolunk. És mivel 1966 óta van egy ilyen együttműködés, semmi nem indokolja, hogy ezt ne folytassuk - indokolta a paksi üzletet. Majd gyorsan váltott is, Törökország témájára, amiben szerinte egyelőre nem igazán látszik még a siker közelinek.

Az új magyar gazdaság építésének harmadik eleme a középvállalatok ügye Orbán szerint. Exportra termelni képes, saját lábon álló, magyar tulajdonban lévő középvállalat mintegy 2200 lehet most, a kormány szerint 12 ezer kellene.

Erős felhatalmazás, azaz politikai siker nélkül azonban nem lehet sikeres gazdaságpolitikát folytatni - tért át már a kampányra. Magyarország legnagyobb versenyelőnye a gazdaságban a kétharmad volt Orbán szerint.

Orbán egy tízes listát hozott, mire van még szükség. Az államadósság finanszírozásában sokkal nagyobb kell, hogy legyen a forint aránya. A cseheket és a németeket meg kell előzni az iparosításban. A nemzetközi gazdasági politikában Törökországgal és Indiával kell meghatározni a viszonyunkat.

A bankszektor tulajdoni viszonyainak megváltoztatása a negyedik téma. "Tudom, hogy ez tabukérdés, aki ezt felhozza, az olyan, mint ha a padlóra köpne" - mondta Orbán, majd megismételte korábbi felvetését, amely szerint legalább 50 százalékos magyar arány kellene.

A mezőgazdaságban a birtokszerkezet megváltoztatására van szükség, a kis- és középbirtokok képviseljék a 80 százalékot. Ezt a kérdést papíron lezártuk, de a valóság nehezen akar ehhez igazodni, erre ad lehetőséget az új földtörvény és a következő négy év.

Innováció, kutatás-fejlesztés - ez a következő a listán. Intellektuálisan a legnehezebb feladat ez lehet a következő négy évben.

Szót ejtett a nyugdíj- és az egészségkassza fejlesztéséről is. Emellett "a gazdaságot meg kell próbálnunk demográfiai gondolkodás alapjaira helyezni", mert a mutatóink most még rosszak. Az adókedvezmények a gyerekvállalást segítenék Orbán szerint.

Az energiát minél olcsóbbá kell tenni - folytatta. Át kell gondolni, hogy az energiaszektor feladata-e profitot termelni, vagy az a célja, hogy a többi szektort segítse nagyobb profithoz.

Végül cél a teljes foglalkoztatottság elérése is. "Tudom, hogy ezt a tételt sokan kritizálják, de ismerve a saját hazámat, úgy gondolom, hogy teljes foglalkoztatottság nélkül az önök cégei sincsenek biztonságban" - mondta Orbán a konferencián részt vevő cégvezetőknek. "Én is el tudok képzelni szebb álmokat, mint hogy az ember közmunkában dolgozzon", de ez a munka is jobb a semminél.

Beszélhetünk japán vagy dél-koreai csodáról, de egyiket sem másolhatjuk le, csak tanulhatunk - mondta a rendezvényen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Ezekben az országokban az volt a közös, hogy akkor tudtak nagy sikert elérni, amikor felismerték, milyen új lehetőségek nyíltak meg. Ha nem vesszük észre a változásokat, lemaradunk, mint a történelem folyamán már sokszor. Autóiparban például nem lehetünk nagyhatalom, arról már lemaradtunk, de a navigációban igen - hozott egy példát.

Autók IKEA kutatás választás 2014 tech IMF Nyugdíjkérdés Magyarországon Tőzsdei elemzések szerencsejáték forintárfolyam Oroszország autóipar Elemzői vélemények Vlagyimir Putyin Hitelek: lakás oktatás autó gyógyszeripar A KSH jelenti repülés fogyasztási cikkek Cséfalvay Zoltán Alkotmánybíróság Élelmiszerpiac konferencia Botrányok a politikában Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok ingatlanpiac Egészségügy - Gyógyítás