Világgazdaság

Ezek a legfontosabb tudnivalók a voksoláshoz

106 egyéni választókerület képviselőjelöltjeiről dönthetünk, 93 mandátum sorsa a pártlistákon dől el.

Vasárnap mi dönthetjük el, kik lesznek az új parlament tagjai az országgyűlési választásokon. Reggel 6 óra és este 19 óra között adhatjuk le szavazatunkat a 106 választókerület egyik szavazókörében. Ennek helyéről egy korábbi levélben értesítést kellett kapnunk a Nemzeti választási Irodától (NVI), ha legkésőbb 2014. február 7-én szerepeltünk a szavazóköri névjegyzékben.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerültek a központi névjegyzékbe. A választásra jogosultak száma 8 millió 32 ezer fő. Aki nem az állandó lakóhelyén kívánt szavazni, annak április 4-ig kellett leadni az átjelentkezésre való kérelmét, de ők csak a saját választókerületük egyéni képviselőjelöltjére voksolhatnak. A szavazókörök este 19 óra után is nyitva tarthatnak, ha még nem tudták azok leadni voksukat, akik 19 óra, azaz még az urnazárás előtt beálltak a sorba szavazni.

Okmányok A szavazókörben a helyi bizottság tagjainak bizonyítanunk kell személyazonosságunkat érvényes személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel, vagy jogosítvánnyal. Be kell mutatnunk lakcímkártyánkat is. A bizottság tagjai előtt alá kell írnunk a választói névjegyzéket is. Az aláírásunk után átadják a lepecsételt szavazólapokat és borítékokat. Ezeket átvéve mehetünk egy üres szavazófülkébe, ahol kitölthetjük a szavazólapokat.

Szavazólapok A szavazólapon tollal kell bejelölni a voksunkat. Tollat, ha szükséges, a szavazókörökben is biztosítanak (az NVI 175 ezer tollat szállított ki). Egy lapon csak egy szavazatot adhatunk le egy képviselőjelöltre, illetve egy pártra, pártlistára. A szavazatszámláló bizottság csak azt a voksot fogadja el, ha egy jelölt vagy pártlista mellé két egymást metsző vonalat, (keresztet, ikszet) teszünk, érvénytelen voksnak számít a pipa, vagy más jelzés. Az üresen hagyott lap is érvénytelen. A Nemzeti Választási Bizottság tegnap közölte, jogsértőnek számít, ha valaki lefényképezi a szavazólapját, illetve kiviszi a szavazókörből.

Mind a 106 választókörzetben egyedi szavazólap lesz, míg az országos listát állító pártokra és a nemzetiségre mindenhol ugyanakkora nyomtatványokon lehet majd voksolni. Van olyan választókerület, ahol 29 jelölt van, van ahol csak 4 (átlagosan 14 jelölt van), így egyes lapok óriási méretűek, akár három A/4-es lapnak megfelelőek is lehetnek. A könnyebb tájékozódás kedvéért a szavazókörökben kifüggesztik a szavazólap másolatait.

Urna Miután kitöltöttük a két szavazólapot, utána behelyezzük azokat a borítékba, majd bedobjuk a szavazatgyűjtő urnába. Ezzel végeztünk a szavazással, ezután lehet szorítani azért a jelöltért vagy pártért, akire leadtuk voksunkat. A választás ezúttal már csak egyfordulós lesz, a képviselőjelöltek közül, aki akár egy szavazattöbbséget szerez, az a győztes.
Indulók A választáson azok indulhattak egyéni képviselőjelöltként, akik a 106 választókerület egyikében legalább 500 ajánlást összegyűjtöttek. Ez 1554 főnek sikerült. A 106 választókerületében mindegyikében négy párt, pártszövetség – a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP és a baloldali ellenzéki szövetség (MSZP, Együtt-PM, DK, MLP), a Kormányváltás – jelöltjei indulnak. Országos listát 18 szervezet tudott állítani. A 106 egyéni választókerületben elérhető mandátum mellett az országos listáról 93 képviselői helyet osztanak még ki, de csak azok között, akik átlépik az öt százalékos küszöböt. Két párt együttes indulása esetén ez a határ már 10, három pártnál már 15 százalék.

Nemzetiségek Az országos nemzetiségi önkormányzatok külön listát állíthattak, ez 13-nak sikerült. Korábbi adatok szerint 41 ezren regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe, azt is jelezve, hogy nemzetiségi listára kívánnak szavazni, így nem voksolhatnak a pártokra. Azonban tegnapra már például a roma nemzetiségű regisztráltak száma 19 857-ről 14 271-re csökkent (vagyis inkább pártlistára szavaznának egyesek), így már a németek vannak a legtöbben, 15 386-an.

Külképviseletek Akik a szavazás napján külföldön tartózkodik és külképviseleten szeretne szavazni, március 29-ig kérvényezhette felvételét a külképviseleti névjegyzékbe. A kint dolgozó vagy tanuló, de magyarországi lakóhelyűek száma mintegy 500 ezer lehet, de mindössze 20 ezer felett voltak azok, akik külképviseleten tervezték leadni voksukat. A határon túli magyarok március 22-ig regisztrálhatták magukat a központi névjegyzékbe, ők levélben már leadták voksukat április 5-ig, csak a pártokra szavazhattak. Csütörtökig 50 ezer levélszavazatot feldolgoztak a leadott 97 ezerből (200 ezer jogosult volt), minden ötödik érvénytelennek bizonyult.

Vasárnap bezárnak Az okmányirodák a korábbi tervekkel ellentétben nem lesznek nyitva, ezt a jelenlegi ellenzéki pártok is kérték a törvénytelen átjelentkezések megakadályozása végett.

Kampánycsend Ezúttal nincsen kampánycsend, de választási gyűlést a szavazás napján már nem lehet tartani. A szavazókörnek helyet épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem szabad semmilyen kampánytevékenységet folytatni este 7-ig. (Az NVI honlapján megjelent az a Google-térképalapú alkalmazás, amelyen láthatók a 150 méteres sugarú kampányzónák határai.)

Mozgóurna A fogyatékkal élő választók korábban igényelhettek Braille-írással készült értesítőt, könnyített formában megírt tájékoztató anyagot, Braille-írással ellátott szavazósablont. Akadálymentes szavazóhelyiséget is kijelölhetnek a számukra. Mozgóurna kérésére péntekig volt mód azoknak, akik mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátoltak. Arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkavégzése miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.

Megfigyelők A választásokra tegnapig 160 külföldi megfigyelő regisztrált. A legtöbben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) érkeznek, 79-en. Emellett a Silba dán szervezet 23 munkatársa is jelentkezett megfigyelőnek. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől 17-en regisztráltak.

Eredmény Előzetes eredmény pár órával az urnazárás után lehet. Korábban Pálffy Ilona, az NVI vezetője azt mondta, időben csúszhat a szavazatok számlálása, mivel a korábbiaknál jóval több az egyéni jelöltek száma, a pártlistán is többen szerepelnek. Nehezíthetik a feldolgozást a nagyobb szavazólapok is. Végleges végeredmény csak napok múlva várható, mivel minden külföldön leadott voksot haza kell szállítani és fel kell dolgozni.

LMP Nemzeti Választási Iroda országgyűlési választások képviselőjelölt nemzetiségek NVI MSZP határon túli magyarok átjelentkezés központi névjegyzék választókerület szavazszámláló bizottság EBESZ országos lista mozgóurna Jobbik urna fidesz-kdnp levélszavazat szavazólap személyi igazolvány okmányiroda Parlament külképviseleti szavazás parlamenti küszöb Nemzeti Választási Bizottság kampánycsend pártlista lakcímkártya