Világgazdaság

Időzített bomba Afrika élén

Nigéria egy éjszaka alatt Afrika legerősebb gazdaságává vált, legalábbis a statisztikákban. Ám annak ellenére, hogy egy új számítás szerint az ország GDP-je 89 százalékkal nőtt, a lakosság döntő többsége kevesebb, mint napi egy dollárból él. Az óriási szegénység, vallási és etnikai háborúk mindennapos részei a nigériai életnek, amelyet az egyre gyakoribb emberrablások tesznek még elviselhetetlenebbé.

Egy éjszaka alatt 89 százalékos GDP-növekedés - ehhez vagy elképesztő statisztikai csalás kell, vagy egy végzetesen elavult számítási módszer lecserélése. Nigériában ez utóbbi történt: a statisztikai hivatal még áprilisban megváltoztatta az addigi számlálás módját. Korábban az 1990-ben javasolt súlyozás szerint becsülték meg az egyes gazdasági ágazatok jelentőségét, amelyből kiszámolták az egy főre jutó bruttó hazai termék értékét. Az IMF javaslata szerint a módszertant 5 évenként kellene megújítani - Nigéria húsz éven át ezt mégsem tette meg.

Az 1990-es számítás többek között olyan gazdasági ágazatokat hagyott ki, mint a távközlés, az informatika vagy a zeneipar. Ezek mellett a légiközlekedést, a turizmust sőt a filmgyártást sem vették figyelembe, így az eddig ismert adatok mára teljesen elavultak.

Az új számítás szerint 2013-ban Nigéria GDP-je 80,3 ezer milliárd naira volt, ami átszámítva nagyjából 509,9 milliárd dollárt tesz ki. Ez pedig azt jelenti, hogy Nigéria lett Afrika legmagasabb GDP-jű állama, hiszen Dél-Afrika mutatója 353 milliárd dollár.

Ez azonban aligha teszi boldoggá az ország lakóit. Hiába a szép mutatók, Nigéria lakosságának többsége még mindig kevesebb, mint egy dollárból kénytelen megélni naponta. Az országot törzsi ellentétek szabdalják, ha pedig ez nem volna elég, a vallási viszályok robbanásközeli állapotokba vezették Nigériát. Nem csupán a muszlimok és a keresztények közt gyakoriak az összecsapások, hanem a radikális muszlimok is támadják a mérsékeltebbeket - például azokat, akik nem szeretnék bevezetni a saríát.

Eközben országszerte tüntetéseket szerveznek a több száz elrabolt diáklánnyal kapcsolatos történések miatt. A Boko Haram iszlamista szervezet tagjai (a szervezet neve azt jelenti: a nyugati oktatás bűn) 276 diáklányt raboltak el az iskolapadból, csupáncsak azért, mert tanultak. A szervezet vezetője bejelentette, hogy 12 dollárért fogja eladni a lányokat feleségnek, Allah parancsa szerint.

A videóüzenetben Abuakar Sekau, a szervezet vezetője azt mondta: " a lányok oktatása bűn, a nőknek nem tanulni, hanem házasodni kell".

A szörnyű eset az Amerikai Egyesült Államokat is intézkedésre késztette, több száz katonát és ügynököt küldtek Nigériába, hogy minél előbb kiszabadítsák a foglyul ejtett lányokat. Barack Obama amerikai elnök a beavatkozástól azt reméli, hogy a nemzetközi közösségek együtt fellépnek a szervezet tevékenységei ellen. Obama mellé állt továbbá az ENSZ és az al-Azhar muszlim intézet is, akik élesen elítélik a csoportot és annak tevékenységeit.

A merényletek azóta folytatódtak. Tegnap a szervezet újabb nyolc 12 és 15 év közötti diáklányt rabolt el. A Boko Haram minden nap félelemben tartja a nigériai embereket. Gyakorta követnek el merényleteket, támadnak meg bentlakásos iskolákat és kíméletlenül mészárolnak le tanárokat és diákokat egyaránt. Az ENSZ szerint közel 300 ezer ember, ebből közel 150 ezer gyerek hagyta el otthonát egy év alatt, a szervezet eddig megállíthatatlan támadásai miatt.

Azonban nem Nigéria az egyetlen, ahol csak évekkel később újították meg a GDP-számítási eljárást. Ghána GDP-je szintén a duplájára emelkedett 2012-ben, amikor Nigériához hasonlóan bevezette a legfrissebb rendszert. Ugyanezt tervezi Kenya és Zambia is. Az átállás a külföldi befektetők számára is újabb lehetőségeket teremtett, hiszen rohamtempóban fejlődik a mezőgazdaság, valamint a távközlési ágazat is.

Még a lakosságszámban sem biztosak

A nyugat-afrikai állam a legnépesebb Afrikában, a maga több, mint 174,5 millió lakosával. Igaz, a népszámlálási adatokat általában vitatják. Gyakran felmerül, hogy az aktuálisan hatalmon lévők a saját törzsük vagy vallásuk érdekében manipulálják a számokat, és nem segíti a számlálást a hatalmas ország elmaradt infrastruktúrája sem. A nők várható élettartama 51,7 év míg a férfiaké 51,3 év. A nigériai emberek fele muzulmán, körülbelül 40 százaléka keresztény és a maradék 10 százalék törzsi vallású.

GDP nigéria HBR - Vezetés/Szervezés diáklány Afrika Ukrajna Oroszország Dél-AfrikaSiemens rablás terror