Világgazdaság

Május 27-én folytatják a Sukoró-ügy tárgyalását Szolnokon

Május 27-ére tűzték ki a sukorói telekcsere ügyében indított büntetőper újabb tárgyalását a Szolnoki Törvényszéken.

Sándor Géza, a törvényszék szóvivője közölte: a csaknem féléves szünet után folytatódó eljárásban a bíró továbbra is Sólyomváriné Csendes Mária lesz. A tárgyalás ott folytatható, ahol abbamaradt, mert az eljárást nem akasztották meg a körülmények. Május 27-én várhatóan további tanúkat hallgatnak meg - tette hozzá.

A sukorói telekcsere ügyében indított büntetőper 2013. január 7-én kezdődött a Szolnoki Törvényszéken, amelyet az OBH elnöke jelölt ki az ügy tárgyalására. A Szolnoki Törvényszék azonban - figyelemmel az Alkotmánybíróság nem sokkal korábban megszületett határozatára - december 18-án illetékességének hiányát állapította meg, és áttette az ügyet a Fővárosi Törvényszékre. Utóbbi azonban januárban szintén illetékességének hiányát állapította meg, és az iratokat felterjesztette a Kúriához illetékes bíróság kijelölése végett. Fellebbezés után a Fővárosi Ítélőtábla azt mondta ki, hogy az iratokat a Szolnoki Törvényszéknek kellett volna közvetlenül a Kúriához felterjesztenie.

Az ítélőtábla állásfoglalása szerint a Fővárosi Törvényszék az OBH elnökének jogerős határozata folytán az ügy intézéséből eleve kizárt bíróságnak tekintendő, ahová emiatt az ügy áttétele nem lehetséges.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2012 nyarán emelt vádat Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt, az MNV volt értékesítési igazgatója, Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen.

Tátrai Miklóst, Császy Zsoltot, Markó Andreát és F. Zsoltot egy külföldi befektetői csoportnak a Velencei-tó partjára tervezett kaszinóberuházásával kapcsolatban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolják. Ezt a KNYF szerint Tátrai Miklós és Markó Andrea tettesként, Császy Zsolt és F. Zsolt bűnsegédként követte el. V. Bálintot kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolják.

A vád szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

bíró vezérigazgató Sándor Géza hűtlen kezelés közokirat-hamisítás értékesítési igazgatója Fővárosi Törvényszék szóvivő LMP-ügyek tátrai miklós MNV Sukoró telekcsere különösen nagy vagyoni hátrányt okozó Császy Zsolt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kaszinóberuházás obh Markó Andrea Trócsányi László Alkotmánybíróság F. Zsolt értékbecslő ítélőtábla Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára Szolnoki Törvényszék Központi Nyomozó Főügyészség Sólyomváriné Csendes Mária Kúria