Világgazdaság

Az iraki konfliktus hatására drágul az olaj

Az olajárak kilenc havi csúcsot értek el azon aggodalmak hatására, hogy az Irakban bekövetkezett fejlemények kihathatnak a globális szállításokra - jelenti a BBC News. A Brent minőségű olaj határidős ára 3 százalékkal drágult és barrelenként 113,27 dollárt ért el, míg az amerikai nyersolaj ára több, mint 2 százalékkal lett drágább, és 106,71 dollárt ért el.

A felkelők két iraki várost foglaltak el, és emiatt az Egyesült Államok jelezte, hogy minden lehetőséget fontolóra vesz Irak megsegítésére. Irak egyébként a második legnagyobb olajtermelő az OPEC-en belül. A brit tévé idézte Christopher Bellew-t, a Jefferies Bache kereskedőjét, aki szerint ha ez a konfliktus kiüti Irakot mint exportőrt, ennek jelentős hatása lenne az árak alakulására.

Az iraki fejlemények a globális értékpiacokra is kihatottak. Az Egyesült Államnokban a részvényjegyzések csökkenése volt megfigyelhető csütörtökön az értékpapírpiacokon,  Ázsiában pedig a jelentős részvényindexek csökkentek pénteken a kereskedés elején. A német Commerzbank szerint amennyiben Irakban az olajkínálat jelentős csökkenése következne be, ezt az olajkartell aligha tudná kompenzálni.

Nemzetközi konfliktusok kutatás EKB konfliktusA KSH jelenti makroadatok sport Szociális kiadások Tőzsdei elemzések szerencsejáték Ukrajna Orbán Viktor Hitelek: lakás oktatás energetika autó Irak A KSH jelenti repülés Reklám és Média makromutatók fogyasztási cikkek Transparency International olaj Élelmiszerpiac Magyar Telekom Nyrt. Mol Európai Unió A harmadik Orbán-kormány Fővárosi ügyek Egészségügy - Gyógyítás Volánbusz Zrt. Adórendszer Magyarországon