Világgazdaság

Szanyi Tibor ülhet be az EU-ukrán bizottságba - leosztották a helyeket

Az unión kívüli országokkal kapcsolatot tartó küldöttségek tagjairól döntött csütörtökön az Európai Parlament, a legtöbb magyar képviselőt pedig be is választották valamelyik delegációba - derül ki az EP sajtószolgálatának tájékoztatásából.

A Fidesz politikusai közül Bocskor Andrea az EU és Ukrajna kapcsolataiért felelős küldöttségben szerzett tagságot,  Deli Andor pedig az uniós és Szerbia kapcsolataira lehet majd hatással az ezzel foglalkozó delegáció tagjaként. Deutsch Tamást a mediterrán térség országaira összpontosító, valamint az izraeli kapcsolatokat ápoló EP-delegációba választották be, Erdős Norbert pedig a délkelet-ázsiai országokra összpontosíthat majd a következő években, akárcsak Pelczné Gáll Ildikó, a párt listavezetője a választáson. Gál Kinga az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség államai és az unió kapcsolataival foglalkozó testületben dolgozik majd, míg a Fidesz-KDNP delegációjának vezetője, Gyürk András az Arab-félsziget államaival foglalkozó delegációban szerzett tagságot. A KDNP-s Hölvényi György Albánia és az EU kapcsolataival foglalatoskodhat majd, Kósa Ádám pedig a Japánnal fenntartott relációkra kap majd rálátást. Schöpflin György a közép-ázsiai köztársaságokkal és Mongóliával folytatott kapcsolatokért felelős testület tagja lett, Szájer Józsefet pedig az Egyesült Államokra fókuszáló EP-küldöttség tagjává választották meg. Tőkés László Bosznia-Hercegovina és az EU kapcsolatait ápoló delegációban kapott helyet.

Szanyi Tibor, az MSZP politikusa, valamint a magyar szociáldemokrata küldöttség vezetője az unió és Ukrajna kapcsolataira rálátással bíró testületben kap munkát, a másik szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István pedig Kínával foglalkozik majd. Az EP szociáldemokrata frakciójának két másik magyar tagja, a Demokratikus Koalíció politikusai közül Molnár Csaba a délkelet-ázsiai, Niedermüller Péter pedig izraeli delegációban kapott tagságot.

A jobbikos Morvai Krisztinát a Koreai-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős testületbe választották be, Balczó Zoltán Szerbiával fog foglalkozni, Kovács Béla pedig Japán ügyeit ismerheti meg behatóan.

A zöld frakcióban helyet foglaló Meszerics Tamás az EU és Oroszország közötti parlamenti együttműködési bizottságba került be. Kovács és Bocskor emellett a Keleti Partnerség országaival fenntartott EP-csoportnak, az úgynevezett Euronestnek is tagjává vált.

Nemzetközi konfliktusok tech Audi szerencsejáték Lázár János Ukrajna Orbán Viktor Morgan Stanley Oroszország euKöltségvetés 2014 Hitelek: lakás költségvetés 2014 autó BKK gyógyszeripar fogyasztási cikkek A munka világa Európai Unió Egyesült Államok EP Silvio Berlusconi ingatlanpiac kgfb
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek