Világgazdaság

Miniszteri biztos lett Budai Gyula, az orosz embargóval kell foglalkoznia

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa lett Budai Gyula, aki azokért a külgazdasági lépésekért felel majd, amelyek az oroszországi behozatali tilalomból fakadnak - jelentette be Szijjártó Péter parlamenti államtitkár pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Az államtitkár újságírói kérdésekre válaszolva megerősítette: Magyarországnak érdeke a gyors, politikai alapon nyugvó megoldás, hiszen egy szomszédos államról van szó, amelyben jelentős magyar nemzeti közösség él.

Kiemelte: Oroszország Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, és az, hogy Oroszország és Ukrajna mély konfliktusban állnak, Magyarország számára negatív következményekkel jár az élet számos területén.

Emlékeztetett arra, hogy az uniós országok miniszterelnökei a hétvégén üléseznek, valamint tanácskoznak az EU tagállamok külügyminiszterei is.

Amennyiben az EU-csúcson valamelyik tagállam újabb szankciókat javasolna, úgy a magyar miniszterelnök mérlegelné, hogy az Magyarországra milyen hatással van, és ennek megfelelően döntene - szögezte le Szijjártó Péter.

Az államtitkár véleménye szerint az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók egyértelműen negatív hatással vannak Magyarországra. Ugyanakkor jelezte: az eddig napvilágra került információk alapján mindez a paksi bővítést nem érinti.

Rámutatott: az orosz piac szűkülése a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar exportkilátásait egyértelműen rontja. Ha valamelyik tagállam újabb szankciókat javasolna  Oroszország ellen, az egyaránt rossz lenne Oroszországnak, az uniónak, így Magyarországnak is - tette hozzá.

Szijjártó Péter kijelentette: Európa érdeke az lenne, ha Oroszország és az unió stratégiai szövetségben tudna élni a jövőben. Ez hozzásegítené Európát ahhoz, hogy visszaszerezzen valamit elveszített versenyképességéből. A jelenlegi folyamatok viszont éppen az ellenkező irányba mutatnak - vélte az államtitkár.

Budai Gyula