Világgazdaság

Még mintegy 395 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban

Jelenleg mintegy 395 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban. A legmagasabb, harmadfokú, továbbra is a Dráván, 51 kilométeren - tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vasárnap az MTI-t.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség csaknem 268 kilométeren van érvényben (a Dunán, a Lajtán, a Rába, a Marcal és a Sió egyes gátőrjárásain, továbbá a Murán és a Zalán), másodfokú pedig mintegy 76 kilométeren, a Sió egyes gátőrjárásain - közölte az OMIT.

A legfrissebb számítások szerint a Rába középső és alsó szakaszán folytatódik a vízszint apadása, újabb árhullám kialakulása a következő napokban nem várható. A Lajta elsőfokú készültség feletti vízállások mellett Mosonmagyaróvárnál is tovább apad, csakúgy, mint a Zala Zalaapátinál. A Dráván és a Murán még tartott egy korábbi árhullám levonulása, erre érkezett az újabb árhullám.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Mura vízállása Letenyénél hétfő reggelig tovább apad, majd a következő napokban az apadás üteme újabb csapadék hatására jelentősen lassulhat, a vízszint várhatóan napokig a 300 centiméteres szint körül alakul.

A Dráva Drávaszabolcsnál már tetőzött. A következő napokban a folyó hazai felső szakaszán lelassul az apadás üteme, de az alsóbb szakaszokon még folytatódik az intenzív apadás. Drávaszabolcsnál a vízszint hétfő délelőtt csökkenhet a harmadfokú készültség alá - közölte az OMIT.

A belvízi helyzetről a tájékoztatóban azt írták: jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 41 szakaszon van készültség, 23 szakaszon első-, 13 szakaszon másod-, 5 szakaszon pedig harmadfokú. A belvízzel elöntött terület nagysága tovább csökkent, a legfrissebb adatok alapján csaknem 41 ezer hektár (ebből 19 700 hektár vetés-szántó) van víz alatt. A legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes és Mezőtúr térségében alakultak ki.

 

marcal Sió Szentes Drávaszabolcs Országos Műszaki Irányító Törzs belvíz Duna csapadék Letenye Mosonmagyaróvár árvízvédelmi ksézültség Lajta Mezőtúr omit Alföld Dráva gátőrjárás