Világgazdaság

A kormány átalakítaná a hallgatói önkormányzatokat

A jövő évi törvényalkotás első intézkedései között várható a hallgatói önkormányzatok működésének átalakítása, így a 2015-ös gólyatáborokat már jóval szigorúbb keretek között szervezhetik meg az egyetemek – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a felsőoktatási államtitkár az Index által tegnap nyilvánosságra hozott újabb tábori nemi erőszak kapcsán.

A 2015-ös parlamenti ülésszak elején, várhatóan már februárban megszavazzák azokat a jogszabályi módosításokat, amelyek rendezik a hallgatói önkormányzatok (HÖK) felelősségvállalását és az egyetemi, főiskolai rendezvények szervezését, így a következő tanévben esedékes gólyatáborokat már egységes, szigorú szabályozás szerint bonyolíthatják le az intézmények – tudta meg a Magyar Nemzet a felsőoktatási államtitkártól.

Palkovics Lászlót azután kérdezték a diákképviseletek működésének átalakításáról, hogy az Index újabb gólyatábori nemi erőszakról közölt cikket tegnap, amely az elmúlt hónapokban már a harmadik nyilvánosságra kerülő eset. Palkovics László emlékeztetett, hogy a felsőoktatási stratégiában foglaltak szerint céges alapokra helyezik az egyetemi és főiskolai rendezvényszervezést, így a HÖK mint szervezeti egység a jövőben már nem szervezhet önállóan gólyatábort sem.

Az Indexnek nyilatkozó áldozat arról számolt be, hogy az erőszakot azonnal jelezte a hallgatói önkormányzat jelen lévő tagjainak, ők azonban lebeszélték arról, hogy mentőt hívjon vagy feljelentést tegyen, ehelyett itatni kezdték, egy nap múlva pedig helyhiányra hivatkozva hazaküldték a gólyatáborból.  A lány azóta sem tett feljelentést, a lapnak úgy fogalmazott: nem akarta börtönbe juttatni az elkövetőt, és félt attól is, hogy ha bárkinek beszél a történtekről, akkor őt hibáztatják majd.

Hogy melyik főiskola táborában történt az eset, azt nem árulta el, ám az idei tanévkezdés óta kiszivárgott esetek közül ez már a harmadik szexuális erőszak, ami hazai felsőoktatási intézményhez köthető. Augusztus végén az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának táborában erőszakoltak meg egy elsőéves hallgatót (az elkövető ellen büntetőeljárás indult), majd néhány hétre rá kiderült, hogy az ELTE jogi karának 2013-as táborában is hasonló történt. A szervező HÖK-ösöket mindkét esetben elmarasztalták, voltak, akiket kirúgtak, másokat határozott időre felfüggesztettek.

MKB Bank tech Szociális kiadások autóipar hökAutók A KSH jelenti gólyatábor Élelmiszerpiac Európai Unió biztosítás Fidesz-ügyek