Világgazdaság

Kamatdöntő ülések és inflációs adatok várhatók a következő héten

Európai és amerikai inflációs számok, valamint USA és Japán utolsó év végi kamatdöntő ülését tartják jövőhéten.

A következő héten tartja az év utolsó kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a japán központi bank (BoJ) is, emellett az európai és az amerikai inflációs számok lehetnek a legfontosabb makrogazdasági adatok.

Hétfőn az amerikai ipari és feldolgozóipar termelés novemberi alakulása lesz fontos a befektetők szempontjából. Kora reggel nagyobb szerepet kaphat a vasárnapi japán választások kiértékelése, amely jelentős befolyással lehet a tokiói részvénypiacra. A japán választásokon minden jel szerint nem lesz meglepetés, hatalmon marad Abe Sindzó japán miniszterelnök. Az egyetlen kérdés, hogy a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) tud-e kétharmados többséget szerezni.

Kedden a Markit Economics piackutató intézet közzéteszi decemberi német, francia és eurózónás feldolgozóipari valamint szolgáltató szektori beszerzésimenedzser-indexét (BMI). A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet közben frissíti a németországi gazdasági kilátások megítélését tükröző hangulatindexét.

A nagy-britanniai jegybank, a Bank of England délelőtt beszámol legújabb banki stressztesztjének eredményéről. Délután az Egyesült Államokban a kereskedelmi minisztérium adatokat ad ki a novemberben elfogadott építési engedélyek és az újonnan épült lakások számáról.

Szerdán a novemberi japán külkereskedelmi adattal kezdődik a nap, a nagy-britanniai októberi munkanélküliségi jelentéssel folytatódik, de ezeknél sokkal fontosabb lesz az Európai Unióban és az Egyesült Államokban novemberben mért Este a Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) lezárja kétnapos, 2014-ben utolsó kamatdöntő ülését. A Fed alapkamata a piaci elemzők szerint biztosan nem változik, de a FOMC esetleg pontosabb jelzést ad, hogy 2015-ben mikor lehet kamatemelés.

Csütörtökön a müncheni ifo gazdaságkutató intézet adja ki decemberi németországi gazdasági hangulatindexét. Emellett a nagy-britanniai novemberei kiskereskedelmi forgalom, az amerikai decemberi szolgáltató szektori BMI és a Conference Board gazdaságkutató intézet amerikai novemberi fogyasztói bizalmi mutatójára lehet számítani.

Pénteken tanácskozik a japán jegybank. A BoJ októberben nagyobb monetáris lazítás mellett döntött, novemberben nem volt változás, de a pénteki ülésről még nem lehet tudni mi várható. A jegybank stratégiája függ attól, hogy Abe Sindzó milyen politikai célkitűzéseket jelent be a választások után.

Pénteken jelenik meg az eurózóna októberi folyó fizetési mérlegének statisztikája és a GfK gazdaságkutató intézet 2015. januárra vonatkozó, előremutató német hangulatindexe is.

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) logisztika Őszi ülésszak raktározás kutatás OTP tech Nyugdíjkérdés Magyarországon Szociális kiadások Japán Központi BankReklám és Média Tőzsdei elemzések forintárfolyam autóipar Hitelek: lakás trafiktörvény oktatás energetika autó repülés Fed Útdíj kamatdönrés mezőgazdaság MSZP-ügyek fogyasztási cikkek GfK hitel Téli ülésszak Befektetési lehetőségek Mol Botrányok a politikában Varga Mihály Európai Unió Egyesült Államok Korábbi konferenciák áruszállítás Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek