Világgazdaság

Rekordkifizetés az agráriumban

A területalapú támogatások kifizetése folyamatos - mondta el Pintér Balázs, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal igazgatója a Világgazdaság konferenciáján. Piaci alapú támogatásokat is fizettek, ami a 2013-as 21 milliárd forintról 27 milliárdra nőtt tavaly. Kiemelte, hogy sikeres az iskolatej és az iskolagyümölcs program, utóbbiban már több mint 550 ezer diák vett részt. Két éve még csak 340 ezer tanuló kaphatott friss gyümölcsöt, zöldséget.

Pintér kifizetési rekordról beszélt. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból tavaly közel 260 milliárd forintot fizettek ki, amire eddig nem volt példa – árulta el. Hozzátette, hogy a kifizetésiek tovább folytatódnak. Kiemelte, hogy eddig a fiatal gazdálkodóknak eddig 46,6 milliárd forintot kaptak hagytak jóvá.

Felhívta a figyelmet az idei évi változásokra is. 2015-ös kárenyhítési évtől teljesen megújul és modernizált keretek között zajlik az agrárkár-enyhítési eljárás összes folyamata – emelte ki. Ennek keretében a kárbejelentési eljárás, illetve a kárenyhítő juttatás iránti kérelmek kezelése mostantól elektronikus formában működhet.

Pintér megemlítette, hogy a zöldítés kötelező a gazdák és az országok számára is. Az ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező és az átállás alatt lévő területek automatikusan jogosultak a zöldítés támogatásra. (Ennek feltétele, a termesztett növények diverzifikálása, az állandó gyepek fenntartása, valamint az ökológiai terület fenntartása.)

Az egyik résztvevő arra panaszkodott, hogy az MVH nem értesíti a pályázókat a feltárt hiányosságokról, csak egyszerűen nem kapják meg a támogatást. Kiemelte azt is, hogy a szankciók túl erősek, mert nem csak, hogy veszít a pályázaton a gazdálkodó, de meg is büntetik, és kizárják további lehetőségektől. Pintér azt válaszolta, hogy sok jogcím esetében értesítik a gazdálkodókat, de nem mindig kell ezt megtenni, mert az unió sem kéri. "Minden ellenőrzés után jegyzőkönyvet küldünk ki, ami tartalmazza a megállapításokat" - fűzte hozzá Pintér. A magas szankció számos esetben az uniós szabályoz miatt van.

Airbus NAV ÉMÁSZ Nyrt. NMHH makroadatok forintárfolyam Oroszország Magyar Turizmus Zrt. konferenciaKonferencia energetika BKK görög adósság makromutatók mezőgazdaság A munka világa hitel konferencia Európai Unió EADS André Goodfriend Adórendszer Magyarországon Buda-Cash