Világgazdaság

Drónokkal kísérletezhet Amerikában az Amazon

Engedélyt kapott az Amazon arra, hogy megkezdje a drónokkal történő kiszállítás tesztelését. A Szövetségi Légügyi Hivatal (Federal Aviation Administration – FAA) ugyanakkor szigorú feltételekhez kötötte az e-kereskedelmi cég számára a kísérletek megkezdését, így például a robotrepülőket irányító kezelőknek legalább magán pilóta engedéllyel kell rendelkezniük.

Ugyanilyen dokumentum szükséges ahhoz az Egyesült Államokban, hogy valaki nem kereskedelmi céllal közlekedő kisrepülőt, például egy Cessnát vezessen. A tesztek során a gépeknek négyszáz lábnál (122 méter) közelebb, illetve a gépek működtetőinek látótávolságban kell lenniük.

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos még 2013 végén jelentette be, hogy a szolgáltatáson vásárolt egyes termékeket drónokkal szállítanának ki a jövőben, azonban eddig nem kaptak engedélyt a tesztek megkezdésére. A helyzet ugyan most megváltozott, azonban kérdéses, hogy ilyen szigorú feltételek mellett mennyire kapnak majd használható eredményeket az új módszerről. Az Amazon nem az egyetlen nagy e-kereskedelmi cég, amely drónokat vetne be. A kínai Alibaba még február elején végzett háromnapos kísérletet a robotrepülőkkel.

Nemzetközi konfliktusok Bajnai Gordon tech sport ELMŰ Nyrt. Oroszország Auchan Matolcsy György energetika Harrach Péter Uber ombudsman Lufthansa A munka világa Quaestor Magyar Telekom Nyrt. Varga Mihály Angela Merkel Adórendszer Magyarországon