Világgazdaság

Sokkal kevesebb új szerződés mellett is nőtt az építőipar teljesítménye

5,1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene, a megkötött új szerződéseké viszont 40,7 százalékot esett tavaly óta.

Februárban az építőipar termelése 5,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál – közölte a KSH. A termelés az épületek építményfőcsoportban 4,8, az egyéb építményekében 5,9 százalékkal nőtt. Az év első két hónapjában az építőipari termelés 6,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest.

Idén februárban a januári adathoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,2 százalékkal emelkedett.

Tavaly februárhoz viszonyítva mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 4,8, az egyéb építményeké 5,9 százalékkal. Az egyéb építmények építésének növekedése – a korábbi hónapokhoz hasonlóan – az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 1,8, az egyéb építményeké 4,7 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát speciális szaképítés ágazat termelése 7,2 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 40,7 százalékkal kisebb volt. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 16,8, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 50,7 százalékkal maradt el a 2014. februáritól.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése miatt az építőipari vállalkozások 2015. február végi szerződésállományának volumene 26,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 6,6, az egyéb építményeké 30,5 százalékkal kisebb volt.

Autók BÉT - Napi események NAV logisztika Nemzetközi konfliktusok raktározás Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás turizmus tech IMF Vállalati jelentések Tőzsdei elemzések Lázár János forintárfolyam Ukrajna autóipar Vlagyimir Putyin oktatás energetika Szijjártó Péter gyógyszeripar görög adósság A KSH jelenti repülés Reklám és Média béremelés kshA KSH jelenti Részvénypiacok mezőgazdaság brókerbotrány átlagkereset Jobbik-ügyek PwC Deviza- és árupiac Quaestor Magyar Telekom Nyrt. Mol Glattfelder Béla Botrányok a politikában Európai Unió Fővárosi ügyek Költségvetés 2015 ingatlanpiac CIB Bank Zrt. áruszállítás Barack Obama MÁV építőipar Egészségügy - Gyógyítás Robert Fico