Világgazdaság

Örülnek az új bankvezérnek

Egyszemélyben kell majd rendbe szednie az új vezérigazgatónak azt a Deutsche Bankot, ahol négy évig ketten próbálták megnyerni a részvényeseket az átalakítási terveknek.

Jól döntött a Deutsche Bank (DB) két társ-vezérigazgatója, amikor vasárnap benyújtotta a lemondását – ezt üzenték a piacok azzal, hogy csaknem 8 százalékos emelkedéssel kezdte a hetet a német bank papírja (idén eddig 13 százalékkal gyengült a MarketWatch szerint). Anshu Jain és Jürgen Fitchen csaknem négy évig irányította tandemben a mérlegfőösszege alapján a legnagyobb európai bankot, közülük Jain hagyja el posztját előbb: 2016. januárig csak tanácsadóként marad annál a hitelintézetnél, amelynek ő lett az új arca Josef Ackermann 2012-es távozása után. Az 52 éves, indiai születésű Jain 1995 óta dolgozott a DB-nél, 2010 óta a befektetési banki részleg vezetőjeként és az volt célja, hogy a kontinens legnagyobb ilyen pénzintézetévé alakítsa át. Ez jórészt sikerült is neki, sőt globálisan is az egyik főszereplő lett a DB, miután a 2008-as válság nyomán számos riválisa kimenekült a befektetési banki tevékenységből.

Egy éve még 8 milliárd eurós tőkeemelést tudott a két vezérigazgató levezényelni, amit Jain akkor úgy értékelt, hogy ezek után már szembe tudnak nézni bármilyen lefelé mutató kockázattal. A Deutsche Bank azonban megőrizte univerzális jellegét, jóllehet a lakossági ágazat, azaz a DB égisze alá tartozó Postbank leépítése rendre felmerült az átalakítási tervekben. A legutóbbit idén áprilisban vezette elő Jain és Fitschen: eszerint évi 3,5 milliárd euróval tervezték csökkenteni a költségeket (200 fiókot zárnának be 2017-ig), 2016 végéig meg akartak szabadulni a Postbanktól, és karcsúsítani akarták a befektetési banki és vállalati divíziót, mintegy 200 milliárd euró értékű eszközeladás révén. Az átszervezési tervet néhány nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy a DB-re 2,5 milliárd dollár büntetést róttak ki az amerikai és a brit pénzügyi felügyeletek, mert más nagybankokhoz hasonlóan részt vett a londoni bankközi kamat (Libor) manipulálásában. A megelőző években a DB már számos büntetést kapott különféle szabálytalan manőverekért, ekkorát azonban még soha; a várttól rendre elmaradó profit mellett ez is közrejátszhatott abban, hogy a májusi éves közgyűlésen csak 61 százalékos támogatást kapott a program. A mostani sajtókommentárok szerint a két társvezér távozása innentől kezdve eldöntött kérdés volt. Jainra plusz nyomásként nehezedett a szakszervezetek, illetve a sajtó bírálata a neki tulajdonított leépítési tervek miatt, Fitschennek pedig éppen mostanában kell bíróság elé állnia – emlékeztetett a Bloomberg –, mert hamis tanúzással vádolják a Leo Kirch nevéhez fűzödö, 2002-ben összeomlott médiabirodalom körüli örökösödési perben.

A 66 éves Fitschent így is felkérte a DB felügyelőbizottsága, maradjon posztján a 2016. május 19-i közgyűlésig, hogy elősegítse a sima átmenetet. Azt követően pedig az idén július 1-től Anshu Jain helyére lépő John Cryan egyedül lesz vezérigazgató – emelte ki a bank közleménye. Az 54 éves Cryan 2013 óta tagja a bank felügyelőbizottságának, de a piacok nem a folyamatosságot honorálták színre lépésének hírére, sőt valószínűleg még csak azt sem, hogy 2012-2014 között ő volt a szingapúri állami vagyonkezelő holding, a Temasek európai elnöke. Cryan előtte a svájci UBS-nél működött, ahol pénzügyi igazgató is volt 2008-2011 között (vagyis a válság legrosszabb éveiben), és nagy szerepet játszott mérlege rendbe tételében. Előtte pedig az ABN Amro eladásának levezénylésével szerzett hírnevet: vezető tanácsadó volt az UBS részéről abban a 2007-es manőverben, amelynek során először a holland bank egyesült államokbeli érdekeltségét adták el a Bank of Americának 21 milliárd dollárért, utána pedig a maradékot 72 milliárd euróért a Royal Bank of Scotlandnek (RBS). Más kérdés, hogy egy évre rá az akkori brit kormányfő, Gordon Brown már felelőtlenségnek nevezte az RBS lépését, amely nagy szerepet játszott abban, hogy a bankot végül adófizetői pénzből kellett megmenteni.

Nemzetközi konfliktusok Aegon Biztosító turizmus közbeszerzések tech mezőgazdaság A munka világa Költségvetés 2016 utazás Fidesz-ügyek