Világgazdaság

Vonzóbb lett a Széchenyi-kártya

Érezhető bővülést hozhat a Széchenyi Kártya Programnál az eddigi, 25 milliós hitelkeretplafon duplájára emelése. Igaz, a program eddig is igen eredményesen működött: 2014-ben 18 500 igénylést nyújtottak be a vállalkozások, és a szerződések ötöde 10 millió forint feletti hitelkeretettel jött létre.

Az eddiginél is nagyobb keresletet generálhat a KAVOSZ Zrt. által működtetett Széchenyi Kártya Program, hiszen az igényelhető hitelkeret nagysága az eddigi érték duplájára, 50 millió forintra emelkedett. Az emelés révén akár több tízmilliárd forintnyi új folyószámlahitel is megjelenhet a piacon, hiszen mostantól a közepes vagy nagyobb vállalkozások számára is ingerküszöb fölé emelkedett a szabad felhasználású nagysága. Az MKB Bank a lapunkkal közölt adatai szerint idén az első fél évben több mint ezer hitelszerződést kötött a Széchenyi Kártya Program keretében, ennek eredményeképpen a 12,5 milliárdos portfólióval a második legnagyobb szereplő a programban részt vevő hitelintézetek között.

Az MKB Bank egyébként a múlt héten jelentette be, hogy az eddigi felső érték duplájáig, 50 millió forintig fogad be Széchenyi Kártya Folyószámlahitel-kérelmeket. Katona Ildikó, a bank üzleti vezérigazgató-helyettese a lépés kapcsán elmondta: az átmeneti likviditási nehézségek kezelésére ideális konstrukciót azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek legalább egy teljes éves működést fel tudnak mutatni. Ugyanakkor 25 millió forintnál nagyobb hitelkeretre a legalább két lezárt pénzügyi évvel rendelkező kkv-k pályázhatnak. A vezérigazgató-helyettes elmondta: a területen a második legmagasabb részesedése az MKB Banknak van, amely azon három hitelintézet egyike, amelyek az indulás óta részt vesznek a programban. Az MKB Banknál a legnagyobb az átlagos hitelkeret: 2014-ben 11,6 millió forint volt kártyánként, szemben a 8 milliós szektorátlaggal. A folyószámlahitel plafonjának megemelésétől a bank piaci pozícióinak további erősödését várják.

A hitel keretösszegének megduplázódását június végén Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot irányító KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója jelentette be. A társaság azért kezdeményezte a kormánynál a hitelkeret összegének megemelését, mert úgy látták, hogy folyamatosan nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek 25 millió forintnál nagyobb folyószámlahitelre van szükségük a folyamatos működés pénzügyi hátterének zavartalan biztosítására. Az első Széchenyi-kártyát 2002-ben adták át, majd a konstrukció 2010-ben, a forgóeszközhitel és a beruházási hitel bevezetésével bővült programmá, amelynek elemei teljesen egymásra épülnek, és akár egyidejűleg is felhasználhatók. A program 2011. szeptember 1-jével tovább bővült: a KAVOSZ a vidékfejlesztési tárca támogatásával elindította az agrár-Széchenyi-kártya konstrukciót is.

Bár a konstrukciót nem viselték meg túlzottan a vállalati hitelpiacon bekövetkezett fejlemények, és az iránta mutatkozó 19–23 ezres kereslet stabil maradt, de az évek óta megfigyelhető szezonalitás az idei első fél évben is felfedezhető. 2014-ben 18 500 igénylést nyújtottak be a vállalkozások, míg 2015 első hat hónapjában közel kilencezret. Az igénylések számában mostantól újabb növekedésre lehet számítani. Ebben annak lehetett nagy szerepe, hogy sok, a programban részt vevő közepes vagy nagyobb cég, amely egyszerűen „kinőtte” a konstrukciót, mostantól akár 50 milliós kamattámogatott folyószámlahitel-keretet is kaphat a Széchenyi Kártya Programban.

kártya Széchenyi kártya