Világgazdaság

Elvétheti a célt Kína

Erősen lefékeződött a kínai infláció, a termelői árak esése pedig megállíthatatlannak tűnik.

Újabb adat erősíti a kínai kormányzatra nehezedő nyomást, hogy tegyenek lépéseket a gazdaság élénkítésére: szeptemberben év/év alapon csak 1,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Augusztusban még 2 százalékos volt a drágulás, most pedig 1,8 százalékot vártak az elemzők. A kínai statisztikai hivatal adatai szerint elsősorban az élelmiszerárak mérsékeltebb emelkedése fogta vissza az inflációt.

Növekedési szempontból még inkább aggasztóan alakulnak a termelői árak: szeptemberben már 43. hónapja egyfolytában csökkentek, ezúttal az augusztusi 5,9 százalékkal megegyező mértékben. A kínai feldolgozóipar egyszerre küzd kapacitásfelesleggel, valamint a belső és a külső kereslet gyengélkedésével, ennek hatása a hiteligényeken is meglátszik: az ezt tükröző jegybanki index a harmadik negyedévben 49,3 pontra süllyedt (egy évvel korábban még 59,3 pont volt), először került 50 pont alá a mutató a 2004-es bevezetése óta.

A piac szinte biztosra veszi, hogy a harmadik negyedévben a kínai már nem tudott az előző kettőben elért 7 százalékos ütemben bővülni. A Reuters friss elemzői felmérése szerint 6,8 százalékot érhetett el az év/éves növekedés – ez a leggyengébb teljesítmény volna a 2009 első negyedévében elért 6,2 százalék óta.

Jüankötvény a nemzetközi piacokon

Peking jüanban jegyzett kibocsátására készül Londonban – tudta meg a Bloomberg. A jegybank előreláthatólag ötmilliárd jüan (788 millió dollár) értékben ad majd el egyéves kötvényeket. Ez lenne Kína első ilyen külföldi megjelenése, amellyel szakértők szerint nem annyira a forrásbevonás a célja, mint az, hogy erősítse a jüan nemzetközi jelenlétét, elérje, hogy vonzó befektetési eszköz legyen a pénzpiacokon.


BÉT - Napi események inflációTV2 Donald Trump EU-csúcs tech TV2 makroadatok szerencsejáték MTVA Oroszország Alekszisz Ciprasz BKK makromutatók Federal Reserve - Fed A munka világa hitel David Cameron menekültek A harmadik Orbán-kormány Volkswagen Csoport CIB Bank Zrt. Angela Merkel Adórendszer Magyarországon