BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cameron nem készült szakításra

Egy ébren töltött brüsszeli éjszaka után ma reggelre, legkésőbb délelőttre mindenben megállapodnak az EU állam- és kormányfői, David Cameron brit miniszterelnök még a nap folyamán kormányülést tart, este pedig már be is jelenti, hogy júniusra írják ki a népszavazást az Egyesült Királyság uniós tagságáról.

Ezt vázolták fel hiperoptimista forgatókönyvként uniós szakértők a tegnap este kezdődött EU-csúcs előtt, amelynek fő témája még akkor is a britek benn maradását szolgáló javaslatcsomag volt, ha melléje olyan terület is társult, mint a menekültválság, illetve Schengen kérdése. Az elmúlt hetekben szinte egész Európát végigtárgyaló Cameron minden előzetes egyeztetés ellenére sem tudott úgy megérkezni Brüsszelbe, hogy ott már csak egy kész nyilatkozattervezetről kelljen vitatkozni, a több brit lap által megszerzett vázlatban a nyitott kérdéseket jelző szögletes zárójelben szerepeltek azok a témák, amelyek végig a legforróbbnak tűntek.

Ilyen az eurón kívül maradt EU-országok beleszólási joga a valutaövezet őket is érintő ügyeibe – ebben a brit vétótól, illetve a City érdekérvényesítésétől tartó franciák Cameron fő ellenlábasai. (François Hollande francia államfő Brüsszelbe érkezésekor is azt mondta, hogy a briteknek benn kell maradniuk az unióban, de vétóról szó sem lehet.) A másik nyitott kérdés a bevándorlók, köztük az uniós munkavállalók szociális ellátása: ennek időbeli és anyagi korlátozására többféle megoldási javaslat is született tavaly november, vagyis az eredeti terv ismertetése óta, de áttörést nem sikerült elérni. A korlátozások ellen leginkább az EU keleti tagjai tiltakoznak, élükön a visegrádi négyekkel, bár ez utóbbi csoport sem egységes (a Bloomberg értesülése szerint Robert Fico szlovák kormányfő Brüsszelbe indulás előtt odahaza kirajzolódó kompromisszumról beszélt).

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a tanácskozás előtt Brüsszelben újságírók előtt úgy fogalmazott, elég biztos abban, hogy megállapodnak, bár egyes pontokon még sok vitatnivaló van. Cameron mindenesetre jelezte: nem akarja szakításra vinni az ügyet ezen a csúcson. Sokkal fontosabb, hogy jó megállapodást érjünk el – fogalmazott a tanácskozás kezdete előtt –, mint hogy mindenáron elérjünk valamit. A brit kormányfő ezzel Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének is felelt, aki megérkezésekor azt mondta: ez a csúcs vagy nagy sikert hoz, vagy nagy bukást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.