Világgazdaság

Törékeny maradt az eurózóna

Több mint százezer fővel csökkent a munkanélküliek tábora januárban az eurózónában: a 16,65 millió regisztrált állásnélküli egyszersmind azt jelenti, hogy a munkanélküliségi ráta 2011 augusztusa óta nem látott szintre, 10,3 százalékra süllyedt. Elemzők arra számítottak, hogy a ráta a tavaly decemberi 10,4 százalékon marad, miután az év eleji világgazdasági zűrzavarok aligha kedveztek a munkahelyteremtésnek, így a tényleges adat inkább megnyugtató. A 19 tagország között szokás szerint nagy a szórás – derül ki az Eurostat adataiból –, a legrosszabb a helyzet a 24,6 százalékos munkanélküliséggel küzdő Görögországban, a skála boldogabbik végén Németország áll, az európai statisztika szerint 4,3 százalékos aránnyal (a német szövetségi munkaügyi hivatal januárra és februárra is 6,2 százalékos rátát jelentett, ez a legalacsonyabb szint a német egyesülés óta). Megjegyzendő, a németek már lassan másfél évtizede keresztülvittek olyan munkaerő-piaci reformokat, amilyenekhez hasonlókra Franciaországban vagy Olaszországban még csak most készülnek – mindkettő 10 százalék feletti munkanélküliséggel küzd.

A 25 év alattiak helyzete sokkal rosszabb, még akkor is, ha az ilyen munkavállalók körében az egy évvel korábbi 22,8 százalékról 22 százalékra csökkent az állástalanok aránya az eurózónában. Görögországban az elérhető legfrissebb, azaz 2015. novemberi adat szerint 48, Spanyolországban 45 százalékos a fiatalkori A közeljövőben nem is várható, hogy ez a helyzet jelentősen javul, sőt a teljes munkanélküliségi ráta csökkenése is megállhat az eurózónában, ahogy az üzleti bizalom romlik. A beszerzésimenedzser-indexeket összeállító Markit vezető közgazdásza szerint a cégek visszavesznek a létszámbővítésből, mert aggódnak a kilátások miatt.

A 28 tagú Európai Unióban az előző hónaphoz képest ugyancsak 0,1 százalékponttal, 8,9 százalékra csökkent a ráta (egy évvel korábban még 9,8 százalékos arányt mutatott ki az Eurostat). A fiatalok szegmensében itt Horvátország a sereghajtó, ahol a 15–25 év közöttiek 44,1 százaléka nem talált munkát 2015 utolsó negyedévében.

Ben Carson