Világgazdaság

Bizonytalanságok miatt óvatos Yellen

Az amerikai jegybank (Fed) döntéshozói szeretnének meggyőződni arról, hogy a gazdaság visszaáll a mérsékelt növekedési pályára, a foglalkoztatási helyzet tovább javul, és az üteme eléri a 2 százalékos célt. Ezért is megalapozott az óvatos monetáris politika, ezért emelkedhet csak fokozatosan az irányadó kamat. Ezt mondta a szenátus bankügyi bizottsága előtt Janet Yellen, a Fed elnöke, aki a féléves jelentést is bemutatta a törvényhozásnak.

Bevezető nyilatkozatában – miként a nyíltpiaci bizottság múlt heti ülése után, illetve az azt megelőző beszédében is – részletesen kitért az amerikai gazdaság teljesítményét befolyásoló bizonytalanságokra. Ezek közé sorolta az energiaszektort ért ársokkot, a dollár erejét, az állásteremtés folyamatában az utóbbi időben észlelt lendületvesztést, az alacsony inflációt, a termelékenység tartósnak ígérkező, lassú növekedését, a nemzetközi pénzügyi piacok hangulatát, a kínai szerkezetváltást. Végül megemlítette a brit népszavazást, amelynek súlyos következménye lehet, ha a polgárok arra voksolnak, hogy a szigetország távozzon az Európai Unióból.

Az utóbbi két negyedév gyenge gazdasági növekedése után a jelek arra utalnak, mondta Yellen, hogy a második negyedévben a gazdasági tevékenység élénkül, de bizonytalanságok közepette. Elemzők már a bevezető nyilatkozat alapján úgy gondolták, hogy júliusban sem lesz kamatemelés. A Bloombergnek pedig az a félmondat tűnt fel a szövegben, hogy kérdéses, a gazdaság visszatér-e a mérsékelt növekedési pályára.

A bizottság elnöke arról faggatta Yellent, vajon a Fed változatlanul támaszkodik-e az előretekintő útmutatásra, miután szerinte a prognózisok inkább a jegybank hitelességét csorbították. A jegybankelnök azt válaszolta, hogy kevéssé alkalmazzák ezt a kommunikációs eszközt, fontosabb a háromhavonta megjelenő előrejelzés, amelyben a kormányzótanács tagjai és a regionális jegybanki vezetők bemutatják elképzelésüket a kamatpályáról. A másik felvetésre, vajon a tartósan nagyon alacsony kamat nem képez-e buborékokat a piacokon, azt felelte, kétségtelen, hogy ilyen körülmények között élénkül a hozamvadászat, de pénzügyi stabilitási szempontból nem emelkedett meg a kockázat.

A New Jersey-i demokrata Robert Menendez szenátor azt kérdezte, mi történne, ha Donald Trump republikánus elnökjelölt ötlete megvalósulna, és az Egyesült Államok úgy csökkentené államadósságát, hogy a tartozásánál kevesebbet fizet vissza, esetleg csak a névértékért áll jót. Yellen erre válaszul kifejtette: ez mind az amerikai, mind a nemzetközi hitelezők bizalmát aláásná, hiszen a globális pénzügyi rendszer főszereplője, a teljesen biztonságosnak tekintett állampapírok kibocsátója jelentene csődöt.

MészárosLőrinc2 Lakossági energia és üzemanyagárak sport szerencsejáték Bűnügyek Fed átlagkereset A munka világa menekültek Európai Unió Egyesült Államok ingatlanpiac