Világgazdaság

Olajon csúszott el a GE profitja

Nem fogadta kitörő lelkesedés a General Electric negyedéves számait. A világ legnagyobb iparvállalata 15 százalékkal 33,5 milliárd dollárra tudta növelni árbevételét, eközben nyeresége 2,89 milliárd dollárra nőtt. A számok közötti eligazodást nagyban nehezíti, hogy a GE története egyik legnagyobb átalakulási folyamatát éli, profilidegen üzletágainak eladása mellett az olyan felvásárlások, mint a francia Alstom energetikai részlegéé, tovább homályosítják a képet.

Ami biztos: az egy részvényre vetített 0,3 dolláros nyereség elmarad a 0,46 dolláros piaci várakozásoktól. Ront a helyzeten, hogy Jeffrey Immelt, az óriáscég vezérigazgatója a megrendelések 16 százalékos visszaeséséről számolt be, amiért szerinte elsősorban az alacsony energiaárak miatt beruházásaik visszafogására kényszerülő olaj- és gázipari vállalatok a „felelősek”. Ez az üzletág bevételét 22, profitját 48 százalékkal apasztotta.

A következmény: a GE 800 millió dolláros költségcsökkentési programot hirdetett csak az idei évre a fosszilis energiahordozók hasznosítását eszközökkel kiszolgáló egységénél. Immelt világossá tette, hogy e téren 2017-ben sem lesz jobb a helyzet – írja a The Wall Street Journal. A cégvezető az első fél év egyszázalékos forgalombővülése ellenére bízik abban, hogy 2016 egészét 2-4 százalékos plusszal tudják zárni, ahogy eleve tervezték. A GE árfolyama a bejelentésre 2,2 százalékkal esett, igaz, volt honnan, hiszen tavaly 20 százalékot szedett magára.

Autók GE general electricIngatlanpiac A Monetáris Tanács kamatdöntései kutatás makroadatok Vállalati jelentések sport Csányi Sándor Orbán Viktor autóipar oktatás energetika A KSH jelenti repülés makromutatók Élelmiszerpiac Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek Egyesült Államok Facebook ipar Recep Tayyip Erdoğan ingatlanpiac Angela Merkel Tesco Adórendszer Magyarországon