Világgazdaság

Ötmilliárdból újítják fel a Hungaroringet

Ötmilliárd forintot szán a kormány jövőre a Hungaroring felújítására, és az eddiginél nagyobb szerepet kaphat a versenypálya a nemzetgazdaságban is, például autóipari együttműködések révén

Jövőre 5 milliárd forintot költ a Hungaroringre a kormány: a 2017-es költségvetésben már el is különítették ezt az összeget, amit a magyar versenypálya főépületének és a többi között a célegyenesbeli (Gold) tribün felújítására fordítanak majd. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be hétvégén a 31. Magyar Nagydíjon, miután tárgyalt a Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone-nal. A tárcavezető rámutatott, hogy a magyar gazdaság szerkezetében kiemelt szerepe van az autóiparnak. Ez az ágazat adja az ipari kibocsátás 31,5 százalékát – a Forma–1-es nagydíj turisztikai hozadéka mellett már csak ezért is különösen fontos, hiszen a legnagyobb autógyártók itt mérik össze erejüket.

Szijjártó elmondta: a kormány szándékai szerint a Hungaroring az eddigieknél fontosabb szerepet kap a következő időszakban – például autó- és gumiipari cégekkel folytatott együttműködések révén. Szavaiból egyébként kiderült az is: ezen a héten újabb jelentős autóipari beruházás bejelentése várható.

A magyar pályának 2026-ig szóló szerződése van a száguldó cirkusszal, és a külgazdasági miniszter szerint a 2021 utáni időszakra a korábbiaknál kedvezőbb feltételeket sikerül kialkudni Ecclestone-tól. Az idei versenyhétvége péntekjén 30 ezren, szombaton 53 ezren, vasárnap pedig 75 ezren látogattak ki Mogyoródra, vagyis összesen 158 ezren. Összehasonlításképpen: tavaly négy nap alatt 186 ezer szurkolót fogadott a Hungaroring, ebből 73 ezren a futamra voltak kíváncsiak. Tavalyelőtt összesen 170 ezren voltak a nézőtéren, 1,49 milliárd forint jegyárbevételt generálva ezzel a Hungaroringnek. A rekordév egyébként 2013 volt, amikor három nap alatt 247 ezer rajongó érkezett Mogyoródra.

Azt, hogy a Forma–1-es közvetítések mennyi reklámbevételt hoztak idén a köztelevíziónak, egyelőre nem tudni. Kerestük az MTVA-t, de azt a választ kaptuk, hogy a Forma–1 Pirelli Magyar Nagydíj közvetítésének televíziós reklámfelületét az Atmedia Kft. vásárolta meg. A társaság lapzártánkig nem reagált a bevételeket és a hirdető cégek profilját firtató kérdéseinkre. A Lukács Csaba vezette társaság egyébként az MTVA idei teljes tévés reklámidejét megszerezte 4,275 milliárd forintért. Az eredetileg kiírt tendert a Hamu és Gyémánthoz (HG Media) tartozó Media Services Company (MSC) Magyarország nyerte meg, de az Atmedia ajánlatot tett arra, hogy saját kockázatára továbbértékesítési célból megvásárolja azt, és az MSC ezt elfogadta. (A HG Media a csak Rogán Antal szomszédjaként emlegetett üzletember, Csetényi Csaba érdekeltségébe tartozik.)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is kivonult a Hungaroringre, a környékbeli szórakozóhelyekre és szolgáltatókhoz – az ellenőrzések tapasztalatait és a büntetési tételeket azonban csak hétfőn összesítik, ezt követően tudnak bővebb információkat adni.

Ütemes csere

A Hungaroring felújítása – amire azért van szükség, hogy a több mint 30 éves komplexum legalább valamelyest tartani tudja a tempót az olyan hipermodern pályákkal, mint Abu-Dzabi vagy Szingapúr –

a tervek szerint három-négy évig tart majd. Idén 57 ezer négyzetméteren cserélték ki az aszfaltot, 2500 rázókődarabot és 7500 vízelvezető szegélyt, valamint a szegélyköveket 4000 méteren. A munkálatokhoz a Hungaroring Sport Zrt. több mint 500 millió forint saját forrást használt fel.

a tervek szerint három-négy évig tart majd. Idén 57 ezer négyzetméteren cserélték ki az aszfaltot, 2500 rázókődarabot és 7500 vízelvezető szegélyt, valamint a szegélyköveket 4000 méteren. A munkálatokhoz a Hungaroring Sport Zrt. több mint 500 millió forint saját forrást használt fel. -->

Donald Trump MogyoródBernie Sanders Hungaroring forma1 Mark Zuckerberg