Világgazdaság

Nemek közti egyenlőség: egyre rosszabb a helyzet Magyarországon

A férfiak és nők egyenlősége szempontjából Magyarország a ranglista utolsó harmadába került. A vizsgált 145 ország közül a 93. helyről tavaly a 99.-re csúsztunk vissza – írja Szilasi Katalin, a The Global Gender Gap kimutatására hivatkozva.

A nemzetközi jelentés készítői a gazdasági és politikai életben, az egészségügyben és az oktatásban vizsgálják a nők jelenlétét. Az országok sorrendje a négy terület elemzésének összesített eredménye alapján alakul ki - olvasható a Nol.hu cikkében.

A nemek egyenlősége azonban csak a beiskolázási arányokban valósul meg. Bár az ezredforduló táján kedvezően változott a helyzet, ma is folytatódik az egészségügyi és szociális szakma elnőiesedése. Műszaki területeken nem látható a nők térnyerése, legfeljebb nagyon lassan. A képzési irányokban meglévő különbségek a pályaválasztásban, majd az elérhető jövedelmekben is megmutatkoznak. Magyarország lemaradása főleg a nők politikai életben való részvételét tekintve drámai. Az oktatásban a középmezőnyhöz tartozunk.

egyenlőtlenség egyenlőség