BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Haladékot kapnak az autószerelők

Tarthatatlannak bizonyult a szeptember végi határidő, ezért átírták a menetrendet: csak januártól kell online számlázniuk az autószerelőknek, és más kötelezett szakmák képviselőinek.

Október helyett január elején kell új típusú online pénztárgépekkel rendelkezniük az autó- és motorszervizeknek, patyolatosoknak, diszkósoknak, masszőröknek és plasztikai sebészeknek, miután a nemzetgazdasági tárca módosít a ma már betarthatatlannak látszó korábbi szabályon. Mint lapunk elsőként megírta: az újonnan pénztárgépbeszerzésre kötelezetteknek olyan, kicsit továbbfejlesztett gépekkel kellett volna rendelkezniük október elsején, amilyenek még egyáltalán nincsenek is a piacon. Az ügyben eddig az adóhatóság és a pénztárgépesek egymásra mutogattak, ám most a Nemzetgazdasági Minisztérium közbelépett.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért átadóján újságírói kérdésekre válaszolva bejelentette, hogy „egységesítik” a korábbi határidőket, és januártól lesz kötelező az új gép minden érintettnek. (Januárban még a taxisok és a pénzváltók csatlakoztak volna eredetileg is a rendszerhez – ám a bejelentés azt is jelenti, hogy a masszőrök, bár szerették volna, nem húzhatják ki magukat az új rendszer alól.)

Hangsúlyozta azt is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkészült az online számlázás kiterjesztésére, s a gépek engedélyeztetése jól halad. Azt azonban nem részletezte, hogy a határidő halasztására miért volt szükség.

A miniszter a második negyedéves GDP-adatokat kommentálva inkább arról beszélt, hogy az előző három hónaphoz képest mért egyszázalékos bővülés a második leggyorsabb volt Európában. „Nincs ok az idei 2,5 százalékos növekedési várakozás módosítására” – húzta alá Varga Mihály. Az éves szintű 2,6 százalékos növekedésről azt mondta, hogy az a szaktárcát igazolta, hiszen az első negyedéves alacsonyabb ütemről bebizonyosodott, hogy az valóban átmeneti volt. Varga kiemelte, hogy termelési oldalon az ipar mellett a szolgáltatások és a mezőgazdaság húzta a gazdaságot, míg keresletben az export mellett a bérek növekedése jelentette a bővülés hátterét. „Picit jobban élünk” – mondta erről a miniszter, aki úgy látja, hogy a következő negyedévekben is jó esély mutatkozik a gyorsabb növekedésre, hiszen az uniós támogatások kifizetéseinek felpörgése mellett továbbra is jó teljesítmény várható az agráriumban. Varga Mihály azt mondta, hogy a gazdákkal folytatott beszélgetései nyomán jó betakarítási időszakot vár, miközben a szolgáltatási szektor bővülését a további bérnövekedés is segítheti. A miniszter közlése szerint sok cég készül ugyanis további bérfejlesztésre, „még a kereskedelemben is”.

Díjazott vállalkozások

A sikeres vállalkozásokat havonta szakmai zsűri értékeli és díjazza három kategóriában. Most két hónap díjazottjai vehették át a kitüntetést. Május beruházója a Graboplast, kis- és középvállalkozója a Detki Keksz Kft., startupja pedig a Magnus Aircraft lett. Júniusban a beruházási díjat a vasútmodellgyártó Märklin Hungaria Kft., a kis- és középvállalkozásit Simon István műanyag alkatrészeket előállító, közel 250 dolgozót foglalkoztató egyéni vállalkozó, a startupok díját az online matematikaoktatási rendszert fejlesztő easyMaths kapta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.