BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszabban jobb volt

Többnyire nem mutattak radikális elmozdulást eddig a Magyarországon kezelt rövid és szabad futamidejű kötvényalapok a felminősítés hatására, a hosszú kötvényalapokon viszont már most is szépen lehetett keresni.

A váratlan pénteki felminősítés nagy nyertesei lehetnek a hosszú, valamint a hosszabb futamidejű kötvényekbe fektető szabad futamidejű kötvényalapok, ugyanis a hozamgörbe hosszú oldalán megmutatkozó fokozott kereslet a kötvények hozamának csökkenését eredményezheti, a magasabb hozamú eszközökből álló kötvényportfóliók árfolyama pedig emelkedhet.

A legfrissebb elérhető, felminősítés utáni, hétfői nap eredményén is az látható, hogy a hosszú távra befektető, egyébként is magasabb (potenciális) hozamú kötvények árfolyama emelkedett a leginkább, súlyozatlan átlagban 0,36 százalékot kereshetett forintos hosszú kötvényalapon mindössze egy nap alatt egy magyar befektető. A legnagyobb elmozdulást az Erste XL kötvényalapja mutatta, melynek árfolyama 0,76 százalékot vándorolt fölfelé hétfőn, ezt követte a Budapest Kötvény alapja 0,56 százalékos, majd az Aegon Belföldi kötényalapja 0,53 százalékos emelkedéssel.

A rövid kötvények árfolyamára többnyire semleges hatással volt a pénteki felminősítés, súlyozatlan átlaghozamuk hétfőn 0,1 százalék volt, a legjobban teljesítő alap, a Budapest Euró Rövid Kötvényalap 0,29 százalékot emelkedett, azonban ez eurós kötvényekbe fektet elsősorban, bár forintban denominált alap. Ezt követi a Pioneer, majd a K&H Aranykosár alapja.
Legkevésbé a szabad futamidejű kötvényeken látszik a felminősítés hatása, árfolyamuk súlyozatlan átlagban 0,09 százalékot emelkedett hétfőn, volt olyan szereplő viszont, a Budapest Alapkezelő BF Money Feltörekvő Kötvény alapja, amely befektetési politikájának nem sok köze van a hazai kötvénypiachoz, 0,46 százalékos hozamra tett szert az alap mindössze egy nap alatt. Ezt követi az Equilor Fregatt, majd az Aegon Bondmaxx alapja, utóbbi Közép-európai Vállalati Kötvény néven működött korábban.

Végül érdemes észben tartani, hogy hiába eredményez rövid távon az állampapírok csökkenő hozama emelkedést a kötvényalapok árfolyamában, hosszabb távon az alapok hozama is visszaeshet annak hatására, hogy az állampapírok kisebb kamatot fizetnek, feltételezve, hogy nem változik a hozamkörnyezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.