Világgazdaság

Megverték az elemzőket az amerikai nagybankok

Felülmúlta az elemzői várakozásokat az a három nagy amerikai bank, amelyik pénteken tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését: a JPMorgan Chase és a Citigroup elég meggyőzően, de még a Wells Fargónak is sikerült valamennyire. Utóbbi ugyan szeptember eleje óta a fiktív számlák miatti botrány kármentésével van elfoglalva, de az 1,03 dolláros egy részvényre jutó eredmény (EPS) így is valamivel jobb a várt 1,01-nél, és a 22,3 milliárd dolláros bevételnél is 100 millióval kevesebbről szóltak a prognózisok. A szerdán lemondott John Stumpf vezérigazgató helyébe lépő Tim Sloan az eredmények ismertetésekor a fiktív számlák kiszűrésének hatásairól is kénytelen volt beszámolni: szeptemberben például 25 százalékkal kevesebb új számlát nyitottak, mint egy évvel korábban.

A JPMorgan és a Citi elsősorban a kötvénypiac száguldásának köszönheti az egy évvel korábbinál ugyan 8, illetve 11 százalékkal alacsonyabb, de a vártnál így is magasabb EPS-t. Ebben elemzők szerint közrejátszott a Brexit miatti bizonytalanság, a világ nagy jegybankjainak monetáris politikája, valamint az USA pénzpiaci szabályozásának reformja is. A Bank of America, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley ezen a héten jelent.

Hillary Clinton közbeszerzések tech TV2 makroadatok BKK A KSH jelenti makromutatók A munka világa hitel Tarlós István IBM JPMorgan