Világgazdaság

Erősen kezdték az évet a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok

Londoni pénzügyi elemzők szerint az új gazdasági hangulatindexek azt mutatják, hogy Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságai - különösen a magyar és a lengyel gazdaság - erősen kezdték az idei évet.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics hétfőn ismertetett tanulmányában közölte, hogy az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített térségi gazdasági hangulatindex (ESI) a decemberi 104,6-ról januárban 105,7-re emelkedett.

A ház kiemeli, hogy ez volt az ötödik olyan hónap egymás után, amelyben növekedett a térségi ESI-mérőszám, amely a 2008-as globális pénzügyi válság óta nem volt ilyen magas.

A Capital Economics visszatekintő mérési módszertana alapján a közép- és kelet-európai gazdaságok jelenlegi ESI-indexe arra vall, hogy a térség éves összevetésben számolt átlagos gazdasági növekedése az év elején meghaladhatta a 4 százalékot.

A cég szerint különösen markáns a gazdasági hangulatindex javulása Magyarországon és Lengyelországban, és ez alátámasztja a Capital Economics elemzőinek azon véleményét, hogy e két gazdaság idei egész éves növekedési üteme gyorsabb lesz a tavalyinál.

A magyar ESI-index a decemberi 110,6-ról januárban 112,5-re, a lengyel mérőszám 101,1-ről 103,1-re emelkedett.

A magyar gazdaságban más nagy londoni házak is a tavalyinál gyorsabb növekedést valószínűsítenek.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői 2017-re szóló éves előrejelzésükben közölték, hogy az idén 2,9 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon, szemben a korábbi 2,5 százalékkal.

A Morgan Stanley elemzői szerint az idei magyar növekedés fő tényezői között lesz a pro-ciklikus költségvetési ösztönzés és az EU-folyósítások által egyidejűleg nyújtott hajtóerő.

A ház közölte ugyanakkor azt is, hogy saját becslése szerint a magyar gazdaság potenciális éves növekedése 1,7 százalék körül járhat. Ennek alapján a Morgan Stanley várakozása szerint az idei egész éves átlagos magyarországi is 2,9 százalékos lesz a 2 százalékos konszenzusos előrejelzési átlag helyett, jövőre pedig eléri a 3 százalékot.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemzőrészlegének hétfőn ismertetett új térségi előrejelzése még robusztusabb, 3,4 százalékos idei GDP-növekedéssel számol a magyar gazdaságban a cég által 2016-ra becsült 2,1 százalék után.

A ház londoni elemzőinek véleménye szerint a magyar növekedés elsődleges hajtóereje a hazai fogyasztás lesz, amelyet költségvetési ösztönzés is kiegészít.

A cég várakozása szerint egyedül az új autóipari beruházási programok 0,2 százalékpontnyit adnak hozzá a magyar hazai össztermék idei és jövő évi növekedéséhez.

A JP Morgan elemzői is azzal számolnak ugyanakkor, hogy a tizenkét havi infláció a következő hónapokban megközelíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célszintjét. A cég márciusban 2,8 százalékos éves inflációt vár, és azt valószínűsíti, hogy a fogyasztói árindex augusztusban 3,1 százalékos tetőzik.

A JP Morgan elemzői azonban 2018 közepéig nem várnak monetáris szigorító lépéseket az MNB részéről, annak ellenére sem, hogy a reálkamat már most is negatív. A ház szerint ugyanis a magyar jegybank a 3 százalékot meghaladó elérésére összpontosítja figyelmét, és ennek érdekében kész eltűrni a magasabb inflációt.

elemzések - Gazdaság és Pénzügy turizmus A KSH jelenti béremelés Részvénypiacok gazdasági növekedésFelmérések átlagkereset utazás ingatlanpiac Capital Economics Tesco Adórendszer Magyarországon tömegközlekedés