Világgazdaság

Nem az számít, mennyit tudunk, hanem kit ismerünk?

Dr. Ivan Misner, a Business Network International alapítója és elnöke úgy véli, nem az számít kit ismerünk, sokkal inkább az a fontos, hogy milyen jól ismerjük ezeket az embereket. A networking a kapcsolat építéséről ÉS ápolásáról szól, nem pusztán a pénzügyi a tranzakciókról. Ivan Misner további 4 tippet ajánl:

Ne rohanjunk fejjel a falnak!

Mielőtt gondolkodás nélkül átnyújtjuk valakinek a névjegykártyánkat és rögtön arra buzdítjuk, hogy legyen részese egy számára talán teljesen ismeretlen üzleti közösségnek, várjuk meg, míg valóban megismerjük egymás céljait. A sikeres folyamat mérföldkövei: láthatóság, hitelesség, nyereségesség.


Alakítsunk ki személyes kapcsolatokat!

Miután megismerkedünk valakivel, és a továbbiakban azt szeretnénk, hogy csatlakozzon a csapathoz, az első és legfontosabb dolog egy személyes találkozó annak érdekében, hogy jobban megismerjük egymást. Ez alatt az idő alatt érdemes átbeszélni az előnyök sorát, a célokat, teljesítményeket, érdekeket.

Mutassunk érdeklődést!

Ha őszinte érdeklődést mutatunk valaki iránt, sokkal nagyobb eséllyel fog emlékezni ránk a későbbiekben. Ez azt feltételezi, hogy releváns kérdéseket tegyél fel és figyelmesen hallgassuk meg a válaszokat. Például: „Mi a te célpiacod?”, „Milyen számodra a legjobb ügyfél?”, „Mit szeretsz abban, amit csinálsz?”. Nem csak ezek a kérdések segíthetnek abban, hogy többet tudjunk meg a másikról, mindenesetre egy lehetőség arra, hogy üzleti kapcsolatainkat a céljainknak megfelelően építhessük.

Legyünk partnerek!

Nem lehet megkérni valakit valamire anélkül, hogy előtte nem fektettünk be a kapcsolatba. Segítenünk kell ahhoz, hogy nekünk is segítsenek! Valójában a sikeres üzleti kapcsolatépítés egy folyamatos tanulás, és az élet lehetőségeinek folyamatos keresése. 

networking kapcsolatépítés