Világgazdaság

Szeretik a cégek a nullás kamatú hitelt

Egyre több cég érdeklődik a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó európai uniós hitelprogramok iránt - közölte a Budapest Bank.

Népszerű a GINOP 8.3.1-16 és VEKOP 1.2.3-13 kódszámú uniós hiteltermék a vállalkozások körében: az összesen 70, illetve 3,7 milliárd forint keretösszegű hitelprogramok keretében mindössze 10 százalékos önerő biztosítása mellett, 0 százalékos kamattal juthatnak hitelhez a kkv-k. A kereskedelmi banki gyakorlathoz képest enyhébb hitelfedezeti elvárásoknak leginkább a kis cégek örülhettek: a befogadott hitelkérelmek több mint fele (54 százaléka) a 0 és 200 millió forint éves árbevétellel rendelkező mikrovállalkozásoktól érkezett  - közölte a Budapest Bank. (A vállalati hitelek terén már tavaly érzékelhető volt a növekedés.)

A versenyképességi hitelprogramok nagy előnye, hogy ezekből akár kezdő vállalkozások is forráshoz juthatnak: a hitelkérelmek mintegy 15 százalékát 2015 januárja után alakult cégek adták be, és a kérelmezők között felülreprezentáltak voltak azok a cégek, amelyek kereskedelmi banki szempontból kevésbé hitelképesek.  Az sem mellékes körülmény a hitelek népszerűségét tekintve, hogy a jelenlegi ciklusban a vissza nem térítendő támogatások fő célcsoportja a feldolgozóipar, így a többi iparág szereplői elsősorban a kkv-k versenyképességének növelését célzó programokban tudnak uniós forrást igényelni.

A vállalkozások átlagosan 84 millió forintos hitelt igényeltek. A 150 millió forint feletti hitelkérelmek arányaiban elenyészőek. A legmagasabb összegű hitelkérelmek a Közép-magyarországi és az Észak-alföldi régióból érkeztek, átlagosan 106 millió forint összegben, míg a legalacsonyabbak a Dél-dunántúli régióból, átlagosan 38 millió forint összegben. Mivel a hitelkeretek nagyobb részét GINOP megkötése szerint a finanszírozott projektek a Közép-magyarországi régión kívül valósulhatnak meg, az itteni vállalkozások vidéki telephelyükön vagy fióktelepükön valósítják meg tervezett beruházásukat.

A beadott hitelkérelmek a Budapest Bankhoz 35 százalékban a szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalkozásoktól érkeztek. A kérelmek 25 százaléka a kereskedelmi, 18 százaléka a feldolgozóipari, 13 százaléka az építőipari, 5 százaléka a turizmusban aktív cégektől érkezett. A legmagasabb összegű hitelkérelmek a feldolgozóipari cégektől érkeztek, átlagosan 124 millió forint összegben, míg a legalacsonyabb összegű hiteleket a turizmusban tevékenykedő vállalkozások igényelték, átlagosan 42 millió forint összegben.

hitelkérelmek uniós hitelek Budapest Bank