Világgazdaság

Újabb tíz cég akadt fenn a norvég szénszűrőn

Tíz szénbányászattal foglalkozó, illetve szenet felhasználó vállalat részvényeitől szabadul meg a kilencezer tőzsdei társaságban tulajdonrésszel rendelkező norvég alap.

A világ legnagyobb, 900 milliárd dollárnyi befektetést kezelő szuverén alapja rendszeresen értékeli és tisztítja a portfólióját, amelybe nem férnek be a környezetszennyező cégek, de a korrupció árnyéka is kizáró ok. Tavaly például a Petrobras brazil olajipari óriásból szálltak ki annak kiterjedt megvesztegetési botránya miatt, de a gyermekmunkán kapott vállalatok papírjaiból sem kérnek.

A mostani lépés nem keltett meglepetést, hiszen ezzel a norvég parlament tavaly meghozott döntését hajtották végre, amely szerint az alapot kezelő központi bank nem fektethet olyan vállalatba, amelynek a szénnel bármilyen formában összefüggő forgalma meghaladja a teljes bevétel 30 százalékát. A tíz kizárt cég mellett 26-ot figyelőlistára tettek – írja a Reuters. A kizárt cégek között van a Cseh Energetikai Művek (CEZ) is, amely a Mol egyik részvényese és partnere.

A zöldek szerint az alap félmunkát végzett, hiszen még mindig 32 olyan cégben van 3 milliárd dollár összértékű részvénycsomagja, amely szénbányát vagy szenes erőművet üzemeltet, 15 másik vállalat a fosszilis energiahordozó szállításában, illetve ezzel fűtő áramtermelők építésében érdekelt.

környezetvédelem Norvég alap