Világgazdaság

A kistelepülés is lehet okos város

Nemcsak a nagyvárosok előtt nyit utat a fejlődésben az okos várossá válás lehetősége. „Éppenséggel még könnyebb is lehet „okossá” tenni egy kisebb várost, vagy egy falut, mint például Debrecent – mondta Kriza Ákos, Miskolc városának polgármestere a Világgazdaság „Légy Innovatív! Élj a lehetőséggel!” című konferenciáját záró kerekasztal-beszélgetésen.

Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a fejlesztéseket csak hosszú időtávban, 40-50 éves időszakokban érdemes megtervezni. A polgármester szerint a Belügyminisztériumból el is indult egy olyan kezdeményezés, amely arra bátorítja a kisebb településeket is, hogy minél innovatívabb megoldásokat alkalmazzanak.

Nem csak a településeken, hanem az állami közigazgatásban , vagy a nagy állami vállalatoknál is komoly tere a van a digitális előrelépésnek. „Már Magyarországon is elindultak azok a fejlesztések, mint a kormányablakok hálózata, amelyek ebbe az irányba tett lépésnek tekinthetők és elősegítik a különféle hálózatok és adatbázisok integrációját – vélekedett Klotz Tamás, az SAP Hungary Kft. államigazgatási üzletfejlesztési vezetője a kerekasztal beszélgetésen.

„Az „okosítás” egyébként sokszor csak okos döntéseken múlik” – hangsúlyozta a szakértő. „A világ öt első legokosabbként rangsorolt városa Szingapúr, London, Barcelona, Buenos-Aires majd Oslo. Magyar város nincs is az első húsz település között, holott lehetőség lenne erre” - mondta a szakértő. Véleménye szerint nem a lakosságszám a lényeges, hiszen a norvég főváros sem egy sokmilliós világváros.  „A norvégok mégis belevágtak a fejlesztésekbe. Nekünk is követnünk kell a példájukat.”


 

fejlesztés Klotz Tamás SAP technológia okos város kriza ákos