Világgazdaság

Brexit: a tagállamok megegyeztek a 27-ek tárgyalási pozíciójáról

Az Európai Unióban maradó 27 tagállam képviselőinek sikerült megegyezniük abban az álláspontban, amelyet az unió az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos Brexit-tárgyalások során képviselni fog.

Az Európai Unióban maradó 27 tagállam képviselőinek sikerült megegyezniük abban az álláspontban, amelyet az unió az Egyesült Királyság kilépésével kapcsolatos Brexit-tárgyalások során képviselni fog - jelentette be Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri tanácskozás luxemburgi ülését követően, csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva.[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Elmondta, hogy az egyeztetett tárgyalási irányelveket szombaton fogadják el az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői, és ezzel erős meghatalmazást adnak a kilépési feltételekről Londonnal folytatandó tárgyalások munkacsoportját vezető Michel Barnier-nak - akit az Európai Bizottság delegált - a tárgyalások megkezdéséhez, lefolytatásához és az uniós álláspont képviseletéhez. Az államtitkár kifejtette: a csütörtöki megbeszélésen a közös uniós álláspont kialakításával és elfogadásával Magyarország azt bizonyította, hogy a kormány nem csak a kötelezettségszegési ügyekben, hanem Európa közös jövője szempontjából is konstruktív, a partnerekkel való párbeszédre mindig nyitott nemzeti érdekképviseletet folytat az Európai Unióban.

Tájékoztatása szerint a Brexit-tárgyalások kapcsán a magyar álláspont lényege, hogy megvédje az Egyesült Királyságban élő több mint százezer magyar jogait és érdekeit. Hozzátette, Magyarország bízik abban, hogy tisztességes és méltányos megállapodás jöhet létre az és a London között, amely megfelelően figyelembe veszi a magyarországi gazdasági szereplők érdekeit is, tekintettel arra, hogy - mint fogalmazott - a kilépést követően a szigetország lesz az unió legnagyobb kereskedelmi partnere.

Takács elmondta azt is, Magyarország úgy gondolja, hogy az uniónak a védelem és a biztonság terén is szorosan együtt kell működnie az Egyesült Királysággal a kilépést követően. Az elmúlt évek migrációs válsága megmutatta, hogy többet kell tenni a külső határok védelme érdekében, nem lehet spórolni az európai emberek biztonságán - szögezte le.

Brexit tárgyalás tagállamok