Világgazdaság

Túl drágának hiszik a hőszivattyút

Az információhiány és a beruházási költségek jelentik a legfőbb korlátját a geotermikus energia elterjedésének Magyarországon – vélik egy friss kutatásban megkérdezettek.

Tíz megkérdezettből kilenc tisztában van azzal, hogy a geotermikus energia megújuló energiaforrás, és hogy otthonok és vállalkozások fűtésére és hűtésére egyaránt használható. Sőt: tízből kilencen már a hőszivattyúról is hallottak, és tudják, hogy a Magyarország geotermikus adottságai kifejezetten jók.

A geotermikus energiafelhasználás részleteiről azonban már kevesebb az ismeretük: a geotermia elterjedésének legnagyobb korlátját abban látják, hogy az embereknek nincs elég információjuk erről az energiaforrásról – derült ki az EU-Fire Kft. kutatásából.

Viszonylag sokan – tíz megkérdezettből heten – tudták azt, hogy idehaza egyes városokban már geotermikus energiával működik a távfűtés, arról viszont csak kevesen hallottak, hogy a földhőből villamosenergiát is lehet kinyerni, és hogy Magyarországon is már előkészítés alatt áll egy ilyen erőmű.

A megkérdezettek közül szinte mindenki egyetértett azzal, hogy a geotermikus energia használata környezetkímélő, olcsóbb és biztonságosabb, mint a gázfűtés, és emeli is az adott ingatlan értékét. Azzal viszont csak a megkérdezettek fele volt tisztában, hogy e beruházásoknál a megtérülés viszonylag hosszabb időt vesz igénybe.

Az online kérdőív végén a geotermikus energia hasznosításával kapcsolatos kérdéseket is feltehettek a kérdőív kitöltői. Nagyon sokan a családi házak geotermikus fűtésre való átállításának technikai és anyagi feltételeiről, bekerülési költségeiről érdeklődtek, és volt, aki a beruházáshoz elérhető pályázati lehetőségekről, állami vagy európai uniós támogatásokról kérdezte a szakembereket. Volt olyan is, akit az érdekelt, hogy a geotermikus energia használata hogyan kombinálható a napenergiáéval. Az EU-FIRE a válaszadóknak tájékoztató anyagokat juttat el a geotermikus energia használatáról a napokban, és a honlapján fog választ adni a felmerült kérdésekre is.

Geotermikus energia megújuló energia hőszivattyú