Világgazdaság

Gázerőműveket keltene életre az Omni Energy

Az E.ON Energiatermelő Kft. és az Electric Smart Solutions Kft. 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal létre kívánja hozni az Omni Energy Kft.-t.

Az E.ON Energiatermelő Kft. és az Electric Smart Solutions Kft. 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal létre kívánja hozni az Omni Energy Kft.-t. A „teljes funkció­jú közös vállalat” megszületése még a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására vár. Az új cég üzemeltetné az E.ON Energiatermelő gázmotoros (földgáz- vagy biogázüzemű) kiserőműveit, de e cég felelne annak szervizéért és a kiserőművek által termelt energia (hő- és villamos energia) eladásáért is. Az E.ON Energiatermelő tulajdonosa az E.ON Hungária Energetikai Zrt., amely tavaly 6 milliárd forintos árbevételt és bő 7 milliárdos adózott eredményt ért el. A 2015-ben alapított Electric Smart Solutions tulajdonosa a CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap, továbbá Mező Csaba, Barna Nándor és Deák Dániel. Utóbbi társaság és leányvállalatai energiatermelő berendezések karbantartásával foglalkoznak.

„Az új, közös tulajdonú társaság Magyarországon található olyan gáztüzelésű CHP (kombinált ciklusú, azaz hőt és áramot is termelő) erőművek integrálása, amelyeket a KÁT 2011. júniusi megszűnése után leállítottak” – válaszolt az E.On a Világgazdaság kérdésére. (A KÁT támogatási rendszer az arra jogosultak számára garantált áramátvételt, mellé pedig garantált átvételi árat biztosít.) A tájékoztatás szerint az Omni ezen egységek üzembe helyezését, üzemeltetését, szervizét és ezen kiserőművek által termelt energia (hő- és villamos energia) értékesítését fogja végezni a tervek szerint az E.ON Energiatermelő Kft. szabályozó központjába integrálásával. A társaság a működés során termelt áramot a Mavirnak szeretné eladni rendszerszintű szolgáltatás keretében, az viszont, hogy ettől eltérő piaci csatornán keressen vevőt a villamos energiára, nem szerepel az üzleti tervében. A kft. a engedély megszerzése után kezdni meg működését.

 

E-on gáz GVH erőmű