Világgazdaság

Csányi horvát bevásárlása?

Megvásárolná a Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor tulajdonában álló Belje d.d.-t, a zágrábi Aviva klinikát és egy tengerparti nyaralót Medvejában Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója – írta a Jutarnji List című horvát napilap. A Belje a régió egyik legnagyobb és egyben legrégebbi mezőgazdasági vállalata, amely 20 ezer hektár mezőgazdasági területtel rendelkezik. A lap szerint az Agrokor tulajdonosa, Ivica Todoric és Csányi barátok, kapcsolatukat közös vadászatokon erősítették meg.

A horvát lap arról ír, hogy amennyiben Csányi Sándornak sikerül megvásárolnia a Belje agrárcéget, akkor legnagyobb mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületének tulajdonosává válik, mert Magyarországon jelenleg 35 ezer hektár szántóföldet birtokol. Utóbbi úgy pontos, hogy a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó egykori állami gazdaságok – a Dalmand Zrt., a Bóly Zrt., valamint idén júniustól az Agroprodukt Zrt. – az állami tulajdonú földeket hosszú távú bérleti szerződéssel használhatják.

Az Agrokor hónapok óta a csőd szélén táncol, mérete miatt nemzetgazdasági problémát okozna a bedőlése. A cégcsoport Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt, mintegy 50 különböző gazdasági szektorhoz tartozó vállalata működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele eléri a horvát 15 százalékát. Konszolidálása – amelynek része lehet a horvát lap által belengetett tranzakció – komoly belpolitikai kérdés.

A legnagyobb magyar agrárintegrációt felépítő Csányi Sándor régióbeli mezőgazdasági cégek iránti érdeklődése éppúgy beleillik a képbe, ahogy egy klinika is a célkeresztjébe kerülhetett. Mint emlékezetes, néhány hete a Budai Egészségközpont Kft.-t vásárolta meg az OTP-vezér érdekeltségében lévő Bonitás 2002 Zrt.

A lap szerint Csányi Sándor és Anton Ramljak kormánybiztos a napokban találkozott Zágrábban. A magyar üzletember vásárlási szándékát a horvát konszern új vezetésének egyik tagja megerősítette a horvát újságnak. A Csányi Sándor hazai agrárérdekeltségeit összefogó Bonafarm Zrt.-nél a Világgazdaság érdeklődésére nem kívánták kommentálni a hírt.