Világgazdaság

Debrecen és Moszkva közötti járatot indít december közepén a Wizz Air

Tél elejétől Moszkvába is lehet repülni Debrecenből, a Wizz Air jelenlétéből a város és reptere is sokat kamatozik.

December közepétől hetente kétszer Moszkvába is indít járatokat a Wizz Air – jelentette be Váradi József, a diszkont-légitársaság vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A moszkvai járatok kiegyensúlyozottságát várja Váradi, vagyis nagyjából hasonló lehet majd a magyar és az orosz utasok aránya. Papp László, Debrecen polgármestere üzleti és turisztikai utasokra is számít a járaton oda-vissza. Mint a Világgazdaság érdeklődésére kifejtette: ahogyan a márciustól közlekedő izraeli járatot, úgy a moszkvait is támogatják marketingkampánnyal. Váradi József szerint a moszkvai járat utasainak összetétele hasonló lehet a tel-avivihoz.

A város és a debreceni reptér már eddig is sokat köszönhetett a Wizz Airnek. „Amikor a társaság 2012-ben megjelent Debrecenben, abban az évben ötvenezer utas fordult meg az előző évi 18 ezer után. Az idén már 320 ezer utassal számolnak” – mondta Papp László.

„A reptér évente 600 ezer utast tud kiszolgálni, ez a folyamatban lévő terminálfejlesztés révén elérheti az egymilliót” – válaszolt lapunknak Herdon István, a Debrecen Airportot üzemeltető Xanga Cégcsoport elnök-vezérigazgatója. Mint a polgármester hozzátette, a reptéren további műszaki fejlesztés is folyik, amelynek eredményeként például a reptérnek 2018-ra olyan navigációs biztonsági rendszere lesz, mint a budapestinek.

A város is kamatozik a Wizz Air jelenlétéből. Az új útvonal jelentős turisztikai bevételt hozhat Debrecennek, az oroszok ugyanis Európa legjobb turistái – hangsúlyozta Váradi. Öt éve „még csak” 250 ezer vendégéjszakával számoltak a városban, míg az elmúlt évek átlagosan 10 százalékos növekedésének köszönhetően az idén várhatóan négyszázezerrel – ezt pedig Papp emelte ki. A Wizz Air ez év márciusban indított tel-avivi járatának köszönhetően Izrael már májusban a legjelentősebb küldő ország volt a debreceni turisztikai piacon. Az új moszkvai járattól is azt várják, hogy nagymértékben hozzájárul Debrecen és a régió gazdasági, turisztikai és tudományos kapcsolatrendszerének fejlődéséhez – hangsúlyozta a polgármester.

A Wizz Air 2012 óta folyamatosan bővítette debreceni hálózatát, amely mára hét országba kínál hét útvonalat. Az elmúlt 12 hónapban a társaság 275 ezer utast szállított debreceni útvonalain, 12 százalékkal többet, mint az előző 12 hónapban.

A Wizz Air teljes magyarországi utasforgalma is jelentősen nőtt az elmúlt öt évben, átlagosan 20 százalékkal. Ma már a magyarországi légi utasforgalom egyharmadát adja a magyar gyökerű légitársaság. Teljes hálózatán tavaly több mint 18 százalékkal nőtt az utasok száma, idén az első hét hónapban több mint 23 százalékkal. Mindeközben a Wizz Air dinamikusan fejleszti flottáját, amely jelenleg 85 gépből áll, de például 2019-ben már 126 repülőt üzemeltet majd – emelte ki Váradi.