Világgazdaság

Egyelőre óvatosak a befektetők

Gyenge eredménnyel zárult a harmadik negyedév a közepes méretű felvásárlási piacon. Továbbra is magas ugyanakkor a kilátásba helyezett, de le nem zárt tranzakciók száma.

A harmadik negyedévben világszerte 1767 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre, összesen 153 milliárd dollár értékben. Volumen tekintetében 2013 óta a legutóbbi volt a leggyengébb negyedév. A piac teljesítménye 2016 hasonló időszakához képest volumenben 12 százalékkal, míg összértékben 10 százalékkal marad el.

„Továbbra is magas szinten van a kilátásba helyezett tranzakciók száma, a tőkepiacok pedig a teljes idei évben szárnyaltak. Ezeken a tényezőkön kívül a befektethető tőke nagysága és az olcsón elérhető hitelek bősége is mind azt valószínűsíti, hogy az M&A-piac is jelentős bővülés előtt áll – idézte a témában kiadott közlemény Boross Ákost, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnerét. – A fordulat azonban egyelőre továbbra sem érkezett el, noha az utolsó negyedév teljesítményét a szezonális hatás miatt a mostaninál mindenképpen magasabb szintre várjuk.”

A kilátásba helyezett tranzakciók alapján jelentős bővülés előtt áll a tranzakciós piac
Forrás: Shutterstock

A Mergermarket összegezte az előző fél év során kilátásba helyezett, de még le nem zárt tranzakciókat, melyek száma 8200 felett van, ami több mint másfélszerese az év végén regisztrált 5400-nak. A kilátásba helyezett tranzakciók 42 százaléka a világ két régiójában, Észak-Amerikában és Kínában zajlik majd le. Továbbra is tartja harmadik helyét a FÁK-országokat is magában foglaló kelet-közép-európai régió 9 százalékkal (700 várható tranzakció).

A harmadik negyedévben a felvásárlási tranzakciók 22 százalékára az ipari és vegyipari szektorban került sor, 19 százalékkal részesedett a TMT (technológia, média, telekommunikáció), míg 13 százalékkal az üzleti szolgáltatások, 11 százalékkal pedig az energetika és bányászat szektora vette ki a részét a piaci folyamatokból. Az előző negyedéves 15 százalék feletti kiugrást követően a magántőke-alapú kivásárlások aránya ismét az átlagos, 11 százalék körüli szintre tért vissza.

A vizsgált időszakban ismét az észak-amerikai régió volt a legaktívabb, és bár az itt regisztrált 465 tranzakció szintén 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi volumentől, értékben gyakorlatilag a tavalyi szinten maradt a régió (51 milliárd dollár).

A második legjelentősebb térség Kína volt, az itt lezajló 428 ügylet tette ki az összes tranzakció 24 százalékát. A globális trendekkel szemben a régióban eddig a legutóbbi három hónap volt a legaktívabb negyedéves időszak az idei esztendőben.

A FÁK országait is magában foglaló kelet-közép-európai régióban a negyedév során 67 összeolvadás, illetve felvásárlás történt, ez tíz százalékkal meghaladja a tavaly ilyenkor mért szintet. Összértékben még kedvezőbb a kép, az 5,4 milliárd dolláros szint 71 százalékkal múlta felül 2016 harmadik negyedévének hasonló értékét. Aktivitásban az ipar és vegyipar (24 százalék), illetve az energetika és bányászat (18 százalék) áll a lista élén. Noha a magántőke szerepe itt is alacsony szinten maradt a harmadik negyedévben, a magántőke-felvásárlások átlagos értéke (211 millió dollár) tízéves csúcsra jutott.

felvásárlási piac befektetők